Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Başkanı Barack Obama, yeni istihdam verilerinin, işsizliğin son 3 yılın en düşük seviyesine işaret ettiğine dikkat çekerek, Kongre'yi ekonomik toparlanmanın sürdürülmesi için işbirliğine çağırdı.

ABD'de 3 Şubat Cuma günü açıklanan rakamlara göre, işsizlik analistlerin beklentilerini aşarak Aralık'ta yüzde 8.5'ten Ocak'ta yüzde 8.3'e geriledi.

Virginia'da konuşan Obama, Kongre'ye uyarıda bulunarak, "devam eden ekonomik toparlanmanın yoluna taş koymayın" dedi.

Ocak ayında görülen ve 9 ayın en yüksek istihdam sıçramasına işaret eden 243 bin kişilik artış, genel seçimleri kazanması sürdürülebilir ekonomik toparlanma ipine bağlanmış olan Obama için çok büyük önem taşıyor.

Rakamların önümüzdeki aylarda da artmaya devam edeceğini, ancak hâlâ işe ya da daha iyi bir işe ihtiyacı olan Amerikalı sayısının hâlen daha çok yüksek olduğunu söyleyen Obama, "ama ekonomi güçleniyor. Toparlanma hızlanıyor. Ve biz, bunun devam etmesi için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

ABD Başkanı, Cumhuriyetçi liderlere 160 milyon Amerikalıyı bordro vergisinden muhaf eden anlaşmanın süresinin uzatılması için de çağrıda bulundu.

Önde gelen Cumhuriyetçiler ise işgücü piyasasındaki gelişmelerin olumlu olduğunu, ancak ülke ekonomisinin geliştirilmesi için daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Temsilciler Meclisi liderlerinden Eric Cantor, rakamların özellikle işsiz olan milyonlarca Amerikalı için sevindirici olduğunu, ancak daha fazlasının hedeflenmesi gerektiğini savundu.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner ise, ekonominin hâlen daha gerektiği ölçüde istihdam yaratmadığını ve bu sebeple "yeni bir yaklaşım"a ihtiyaç olduğunu söyledi.