Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik rakamlarındaki ilerlemelere rağmen Asianomics ve Morgan Stanley'nin ekonomistleri, ülkenin 2012'nin ikinci yarısında resesyona gireceğini öngörüyor. Asianomics'in kurucusu ve yöneticisi ekonomist Jim Walker, hükümetin harcama kesintilerindeki kesintilerin GSYH'yı yüzde 1-1.5 arasında azaltacağını söyledi.

"ABD'nin mali giderlerinde ciddi bir yavaşlama olacak" diyen Walker, yıl sonuna kadar mali kontollerin gerekeceğini iddia etti. ABD'nin yüzde 55 olasılıkla resesyona gireceğini öngören Walker, federal amortisman izinlerinin vadesinin 2011'in sonunda dolmasıyla kurumsal yatırımların da düşeceğini ve Tüketici Güveni ve harcamalardaki iyileşmelere rağmen Amerikalı tüketicilerin bir başka zorlu süreçten geçeceğini savundu.

Asianomics'in ekonomisti, varlık fiyatlarının hâlâ daha bu yılki zirvelerine ulaşmadığını, reel işçi maaşlarının ekside seyrettiğini ve istihdam büyümesinin yavaş olduğuna dikkat çekerek, konut fiyatlarında düşüş ve açıktaki hanehalkı kredilerinde daralma olacağı tahmininde bulundu.

New York Times gazetesine konuşan Morgan Stanley'nin yatırım genel müdürü Jeff Applegate ise, Avrupa ve ABD'nin bu yıl resesyona gireceğini öngörüyor.

Diğer yandan Fed Başkanı Ben Bernanke de ABD ekonomisinin hâlâ daha şoklara açık olduğunu belirterek, ekonomik toparlanmanın hızının sinir bozucu ölçüde yavaş olduğunu söylemişti.