Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de işsizliğin beklenmedik şekilde düşmesinin ardından Asyalı ihracatçıların kazanç görünümü iyileşti; Asya Borsaları artış kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi 2010'dan bu yana en uzun süreli haftalık kazançlarını genişletmeye hazırlanıyor.

Kazancının dörtte birini Kuzey Amerika'dan sağlayan fotoğraf makinası ve lens üreticisi Nikon Corp., tüm yıla ait operasyon kârları tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 10 değerlendi. Satışlarının neredeyse yarısını ülke dışında gerçekleştiren Japon elektronik şirketi Panasonic Corp. yüzde 7.2 yükseldi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., emtia fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 1.7 primlendi.

Hisse senetleri piyasalarının yapıcı bir görünümü olduğunu belirten Russell Investment Group'un Sidney'de baş yatırım stratejisti Andrew Pease, geçtiğimiz yılın ikinci yarısında ABD'nin yeniden resesyona girip girmeyeceğiin tartışıldığını, ancak şu anda bu tartışmanın ABD'nin ne kadar güçlü olabileceği yönüne evrildiğini söyledi. Pease, bunun risk dengesi için önemli bir değişim olduğunun altını çizdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kazançla 125.24 puana çıkarak, 1 Eylül'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Japon Nikkei 225 Endeksi ve daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.3'er yükselirken, Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 primlendi.

Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.4; Singapur'dak Straits Times Endeksi yüzde 1.3 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 artış kaydetti.