Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Yunan liderlerin, uluslararası kreditörlerin ekonomik önlem taleplerini kabul edip etmeyeceklerini açıklamasının öncesinde, 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında geri adım attı.

Fransa bugünkü tahvil ihalelerinde 8.5 milyar euro borçlanmayı hedeflerken euro, dolar karşısında değer kaybetti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, ABD merkez bankasının para politikasını daha fazla gevşetmekten vazgeçeceğine ilişkin spekülasyonların arasında yapacağı konuşmasının öncesinde dolar, yen karşısındaki kazançlarını 3. gününe de taşıdı. Avustralya doları, ülkedeki perakende satışların beklenmedik düşüşü üzerine 5 günden bu yana ilk kez değer kaybetti.

Eurodaki hareketin doğrudan Yunanistan'ın anlaşmasına ilişkin endişelere bağlı olduğunu belirten Sidney'deki National Australia Bank LTd.'ın Döviz stratejistlerinden Emma Lawson, bugün beklenen kararların öncesinde döviz piyasasında bir miktar tedirginliğin olduğunu söyledi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.6 düşüşle 1.3085 seviyesine gerilerken, yen karşısında da yüzde 0.3 değer kaybederken 100.46'dan işlem gördü. Dolar/Yen paritesi önceki 2 işlem gününde yüzde 0.5 yükselmesinin ardından yüzde 0.2 kazançla 76.77 seviyesine çıktı.

Yunan siyasi parti liderlerinin Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun ücret kesintilerini de kapsayan ekonomik reformlarına ilk yanıtını vermesi bekleniyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının 130 milyar euro değerindeki yardım paketinin artırılmayacağını söylemelerinin ardından Yunanistan'ın başbakanı Lucas Papademos ekonomik rekabetliliğin artırılması ve harcama kesintilerinin genişletilmesi için parti liderleri ile sonu belirsiz bir anlaşma yaptı.