Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, geçtiğimiz haftaki kazançlarının, Avrupa'daki çözülmemiş borç krizinden kaynaklanan riskleri azımsadığına ilişkin endişelerle 4 gündür devam eden yükselişine ara verdi.

Tayland bahtı, Güney Kore wonu ve Tayvan doları, ithalatçıların kur avantajlarından yararlanmak için dolar aldığı yönündeki spekülasyon üzerine düşüşe öncülük etti. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, muhalefetin olduğu gibi geçmesine karşı çıkabilme ihtimaline rağmen, parti liderleri ile kreditörlerin talep ettiği bütçe kesintilerine ilişkin anlaşmalarını genel başlıklarda garantiledi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi son 4 günde yüzde 1 oranında ralli yaparak 3 Şubat'ta 4 ayın zirvesini kaydetti.

Taiwan Shin Kong Commercial Bank'ın forex traderlarından Henry Lin, yatırımcıların, son rallinin Avrupa'daki borç krizinin hâlâ sonlanmamış olmasından kaynaklanan riskleri fiyatlayıp fiyatlamadığı konusunda kararsız olduğuna dikkat çekti.

Tayland baht ve Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.3'er düşüşle sırasıyla 30.93 ce 1,121.50 seviyelerine geri çekildi. Tayvan doları yüzde 0.2 değer kaybederek 29.575'ten işlem gördü.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 düşüş kaydederek, bu yılki yüzde 2.1'lik kazancını azalttı. EPFR Global'in rakamlarına göre, gelişen piyasa hisse senedi fonlarına bu yıl 1 Şubat'a kadar 11.3 milyar dolarlık girişle 2006'dan bu yana en yüksek miktarına işaret etti.