Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman tahvilleri, Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos'un, ekonomik çöküşten kurtulmak için haftasonu boyunca yapılan görüşmelerin ardından, bütçe kısıntısı tedbirleri konusunda parti liderleri ile anlaşmaya varmada zorluk çekmesi ile birlikte, son dört günde ilk kez değer kazandı.

Bu kazançlar, Avrupalı liderlerin, ikinci yardım paketi öncesi  Yunanistan'dan uluslararası kreditörlerin taleplerini kabul etmesinde ısrar etmeleri ile birlikte, 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizinin 26 Ocak'tan bu yana en hızlı düşüşünü göstermesine neden oldu. İki yıl vadeli Fransa tahvilleri de değer kazandı ve bu kağıtların faizi üç, altı ve 12 aylık borçlanma kağıtları ihalesi öncesi, euro döneminin en düşük seviysine geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düştü ve bu hareket, en güvenli liman niteliğindeki Alman tahvillerine talebi artırdı.

Frankfurt'ta DZ Bank AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Michael Leister,  "Yunanistan'ın zamanının dolması piyasalar üzerinde tkili oluyor ve belirsizlik Alman tahvillerine yönelik talebi artırıyor" dedi ve Hiç kimse, bir anlaşmaya varılacağı konusunda ikna olmuş değil" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerimim faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 12:15'te yüzde 1.90 seviyesine indi. Bu kağıdın faizi 3 Şubat'ta yüzde 1.95 seviyesine çıkmıştı. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 0.305 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 3.05 euro yükselerek 100.900'e ulaştı. İki yıl vadeli Fransız tahvilinin faizi bir baz puanlık düşüşle yüzde 0.58 seviyesine geriledi. Bu kağıdın faizi yüzde 0.569 ile euro döneminin en düşük seviyesini görmüştü.

10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi 31 Ocak'tan bu yana ilk kez 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizinin altına indi.