Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de hisse senetleri, ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu endişeleri ile son sekiz haftanın en hızlı düşüşünü gösterirken, euro, Yunanistan'da ikinci yardım paketini alma konusunda yürtülen müzakerelere bağlı olarak değer kaybetti. Avustralya doları, merkez bankasının beklenmedk şekilde politika faizini sabit tutmasının etkisi ile değer kazandı.

Şanghay Bileşik Endeksi Tokyo saati ile 14:00'te yüzde 2 düştü ve 15 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Euro yüzde 0.2 değer kaybederken, Avustralya doları yüzde 0.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Japonya'da CDS'ler son beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Bakır ise düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Çin'de Sanayi ve Eformasyon Teknoloji Bakanlığı sözcüsü Zhu Hongren, Çin'de sanayi üretiminin geçen yıla göre muhtemelen yavaşlayacağını söyledi. Avustralya Merkez Bankası gösterge faizi olan gecelik nakit oranını değiştirmeyerek yüzde 4.25'te bıraktı. Bloomberg News'un anketine katılan 27 ekonomistten sadece 3'ü bu kararı bekliyordu.

Şanghay'da West China Securities Co. analisti Wei Wei, "Çin bu yıl yüksek büyümeden ziyade sakin bir büyüme arıyor" dedi ve "Avrupa halen krizi çözmekte güçlük çekiyor ve süreç uzayabilir. Küresel anlamda konuşulduğunda, bu bir yavaşlama yılı" değerlendirmesinde bulundu.