Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan belirsizliği, Almanya'da sanayi üretimindeki düşüş ve Çin'in sanayi üretiminin düşebileceği beklentileri piyasalarda kara bulutlar oluşturdu, Avrupa Borsaları ve yurt içi piyasalar ikinci işlem gününü satışlarla tamamladı. Ancak ABD borsalarında hava iyimser.

Avrupa borsalarında bugün yatay seyir görüldü ve borsalar günü ufak düşüşlerle kapattı. İMKB 100 endeksi de yurt dışına paralel hareket etti. Son yarım saatte gelen satışlarla günü düşüşle kapatan endeks yine de 60 binin üzerinde kalmayı başardı.

Avrupa'nın ortak para birimi euro Yunanistan'ın anlaşmaya çok yakın olduğuna dair beklentiyle dolar karşısında 2 ayın zirvesini gördü. Ortak para birimi 1.3269 dolara kadar yükselerek 12 Aralık'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Dolar altı para biriminden oluşan sepet karşısında da değer yitirdi.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ ALTINDAKİ YÜKSELİŞİ TETİKLEDİ

Diğer yandan Amerikan para birimindeki düşüş altın fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Önceki iki seansta yüzde 2 oranında düşen altın fiyatları ilk kez yönünü yukarı çevirdi. Comex'te Nisan teslim metal kontratının ons fiyatı 1,748.40 dolara çıktı.

Petrol de dolardaki düşüşten etkilenerek yükseldi. Mart teslim kontratın varil fiyatı 98.68 dolara kadar yükseldi. Vadeli bakır kontratları da gün içerisinde yüzde 1.8 oranında düşmesinin ardından yeniden toparlandı.

Amerikan borsaları ise Avrupa'nın aksine Yunanistan'da bir çözüme yaklaşıldığına dair iyimserlikle alıcılı seyrediyor. Coca-Cola hisseleri beklenenden daha iyi kar rakamı açıklamasıyla yüzde 1 yükseldi.

Dow Jones endeksi New York'ta yerel saatle 2:22'de 35.19 puan yükselerek 12,880.32 puana ulaştı. S&P 500 Endeksi ise yüzde 0.2'lik artışla 1,346.91 puan oldu. S&P 500 endeksi böylece bu yıl yüzde 7.1 ralli yaptı. Bunda iyi gelen ekonomik veriler ve şirket karları etkili oldu.

Bu hafta ABD'de bilançolar açıklanmaya devam edecek. Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü gerçekleşecek toplantısı da piyasa katılımcılarının radarında olacak.