Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil piyasası fonu Pacific Investment Management'ın CEO'su Muhammed El-Erian, Ocak ayına ait işsizlik rakamlarının "güzel bir sürpriz" olduğunu, ancak ABD'nin, hâlâ temel sıkıntıları bulunan ekonomi üzerinde "zafer" kazandığının varsayılamayacağını savundu.

ABD'de CNBC televizyonunda bir programa katılan El-Erian, hem istihdamda görülen 243 bin kişilik ekleme, hem de işsizliğin yüzde 8.3'e gerilemesinin çok iyi bir gelişme olduğunu, ancak işsizlik-uzun vadeli işsizlik-genç nüfus işsizliği bileşenine bakıldığında, daha gidilmesi gereken uzun bir yolun görüldüğünü söyledi.

Ekonomi üzerinde zafer ilan etmek için çok erken olmasına üç temel neden gösteren El-Erian, bu nedenleri İran, Avrup'dan kaynaklanan jeopolitik riskler, merkez bankasının likidite politikaları ile sürdürülebilir politikaların eksikliği, ve hala birçok yatırımcının sisteme yeniden tam anlamıyla dahil olmaması şeklinde sıraladı.

El-Erian, İran ve Avrupa'dan kaynaklanan jeopolitik ve finansal riskleri aşacak hızın henüz kazanılmadığına dikkat çekerek, birçok uzun vadeli yatırımcının kenarda kaldığını ve henüz finansal sisteme geri dönmediğini belirtti. PIMCO'nun CEO'su özellikle merkez bankasının likidite politikalarına vurgu yaparak, yalnızca likidite sağlanarak büyüme ve yatırımın aynı anda beklenemeyeceğini vurguladı. Ünlü yatırımcı, büyüme ve kalkınmanın kamu politikalarıyla desteklenmesi için hükümetin de dahil olmasının öneminin altını çizdi.

Muhammed El-Erian, konut sektörünün hâlâ daha kırık dökük olduğunu belirterek, hükümetin bunun gibi yapısal ve mali sorunlar ile ilgilenmesinin gerektiğini, bunun da tüm zorluklarına rağmen siyasi partilerin işbirliği yapmalarını gerektirdiğini ifade etti.

El-Erian varlık ağırlığı ne olursa olsun, düşük ağırlıklı pozisyonların alınması gerektiğini ve emtiada seçici olunması gerektiğini söyledi.