Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın cari fazlası Ocak ayında yıllık bazda yüzde 74.7 düşüşle 303.5 milyar yene (8.95 milyar dolar) geriledi. Güçlü yen, artan enerji ithalatı ve azalan küresel talep, Japonya'nın cari dengesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, Japonya'nın cari açığının yüzde 71 düşüş kaydedeceği yönündeydi. Ülkenin cari fazlası 2011'de toplamda yüzde 44 azalarak, 15 yılın en düşüğüne işaret etti.

Geçtiğimiz yılki deprem ve tsunaminin ardından ülkedeki nükleer santrallerin faaliyet dışı kalması ülkenin enerji ithalatını artırırken, Japon yeni ve Avrupa'daki borç krizi de taleplere zarar veriyor.

Dünyanın en büyük LCD panelleri üretisi Sharp Corp., 100 yıl önce kurulmasından bu yana ilk kez yıllık zarar açıkladı. Şirketin başkanı bu seviyedeki yen ile ihracat yapmanın çok güç olduğunu söyledi.

Tokyo'daki Citigroup Global Markets Japan Inc.'in başekonomisti Kiichi Murashima, Avrupa ekonomisi ve Çin'deki yavaşlamadan ötürü ihracatların bu yulın ilk yarısında durağan seyretmeye devam edeceğini söyledi.
Japon yeni, dolar karşısında 31 Ekim'de 75.35 seviyesinden 2. Dünya Savaşı sonrası zirvesine işaret ederek, Sharp Corp. ve Honda Motor Co. gibi ihracatçıların kârlarına zarar verdi.

Yen bugün dolar karşısında 76.80'den işlem görüyor.

Sharp'ın yönetim kurulu başkanı Mikio Katayama geçtiğimiz hafta "daha fazla sattığımızda daha fazla zarar ettiğimizden, Japonya'da ihracat yapmak neredeyse imkansız hâle geldi" dedi.