Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yenindeki düşüşün ihracatçıların görünümünü desteklemesi ve Toyota Motor Corp.'un kazanç tahminlerini yükseltmesinin ardından Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi son 3 ayın en yüksek kapanışına yöneldi.

Satışlar bakımından Japonya'nın en büyük şirketi Toyota yüzde 4 değerlendi. Renesas Electronics Corp., Panasonics Corp. ve Fujitsu Ltd. ile çip birimlerini birleştirmek üzere görüşmelerde bulunduğuna ilişkin haberin ardından yüzde 9.3 kazanç sağladı. Pompa ve fren üreticisi TBK Co., kâr tahminlerini artırmasının ardından yüzde 13 yükseldi. Satışlarının en azından üçte birini Avrupa'da kaydeden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc., Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini almaya adım adım yaklaşması üzerine yüzde 1.2 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 kazançla 8,992.55 puana çıkarak 28 Ekim'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.8 artışla 779.03 puana yükseldi. Endekste düşüş kaydeden her hisseye karşılık 2 hisse değerlendi. Endeks günü 16 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapamaya hazırlanıyor.

Toyota'nın deprem, Tayland'daki sel felaketi ve Avrupa'daki borç krizi gibi durumlara rağmen 200 milyar yenlik net gelir tahmininde bulunmasının çok olumlu bir şey olduğunu belirten Tokyo'daki Toyota Asset Management Co.'nun baş stratejisti Masaru Hamasaki, otomobil sektörü ve imalatların genelinde kazançlarda geri sıçrama beklendiğini belirtti.

Toyota yüzde 4 değerlenerek 3,105 yenden fiyatlandı. Ülkenin en büyük otomobil üreticisi dün tam yıllık net gelir tahminini 200 milyar yene çıkardı. Şirket ABD'de 19 yeni modeli piyasaya sürmeye hazırlanıyor ve bu yıl rekor seviyede satış hedefliyor.