KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın ilk konut alımlarını destekleyeceğini söylemesi ve Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini garantilemek için yapılması gereken reformlarda ilerleme kaydetmesi üzerine Çin Borsası son 3 haftanın en sert düşüşünden geri sıçrama yaptı.

Çin'in en büyük imar şirketi China Vanke Co., Çin Merkez Bankası'nın ilk konut alımı kredilerinin taleplerinin garantileneceğini söylemesi üzerine yüzde 1 değerlendi. Ülkenin en büyük metal üreticisi Jiangxi Copper Co., Yunanistan'a ilişkin iyimserliğin metal fiyatlarını desteklemesiyle 4 günden bu yana ilk kez yükseldi. PetroChina Co. ve Sinopec Shanghai Petrochemical Co., hükümetin yakıt vergilerini 10 aydır ilk kez yüksek yükseltmesinin ardından petrol üreticileri arasındaki kazançlara öncülük etti.

Ekonominin sert iniş yapmasını önlemek için hükümetin hâlâ daha konut piyasasındaki kısıtlamaları gevşetme ihtimalinin olduğunu belirten Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, Yunanistan'daki görüşmelerde kaydedilen ilerlemelerin riskli varlık iştahını artıracağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kazançla 2,298.18 puana, CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.4 artışla 2,467.86 puana çıktı. ABD'de listelenen ve en çok işlem gören Çinli hisselerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün  yüzde 0.3 yükseldi.

Geçtiğimiz yıl yüzde 33 düşüş kaydeden Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl merkez bankasının bankaların munzam karşılıklarında daha fazla indirime gideceğine ilişkin spekülasyonların etkisiyle yüzde 4.5 yukarıda seyrediyor. Çin Merkez Bankası 30 Kasım'da 2008'den bu yana ilk kez munzam karşılıklarını düşürdü. Banka geçtiğimiz yıl enflasyon kontrolleri kapsamında zorunlu karşılıkları 6 kez artırmıştı.

Advertisement