Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, Çin Merkez Bankası'nın yuanın referans oranını yükseltmesinin etkisiyle 18 ayın en yükseğine çıktı. Banka, Çin Başkan Yardımcısı Xi Jinping'in ABD ziyaretinin öncesinde ve Yunanistan'ın kurtarma görüşmelerine devam ettiği esnada referans oranında artışa gitti.

Çin Merkez Bankası günlük ayarlamasını yüzde 0.14 artırarak 6.3027'ye çekti ve 30 Aralık'tan bu yana en büyük yükselişini kaydetti. Fed'in eski başkan yardımcılarından Donald Kohn dün Çin'in, yuanın dalgalanmasına izin vermesi gerektiğini söyledi. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos dün 130 milyar euro değerindeki kurtarma paketini sonuca bağlamak üzere uluslararası kreditörler ile bir araya geldi.

Yunanistan'daki gelişmelerin piyasanın beklentisini yükselttiğini söyleyen Hong Kong'taki Success Futures&Foreign Exchange Ltd.'ın başkanı Stella Lee, yuanın referans oranının önümüzdeki günlerde ya daha da yükseleceğini ya da yüksek kalacağını öngördü. Lee, yuanın referans oranının Xi'nin ABD liderleriyle yapacağı görüşmelerde arayı yumuşatma fırsatı sağlayabileceğini belirtti.

Yuan, dolar karşısında yüzde 0.14 değerlenerek 6.2960 seviyesinden işlem gördü. Yuan en son 4 Ocak'ta 6.2919 düzeyinden 1993'ten bu yana en yükseğine işaret etmişti.

Hong Kong'taki offshore piyasalarında yuan yüzde 0.12 değerlenmeyle 6.2865'ten işlem gördü. 12 aylık teslimatsız yuan vadelileri de yüzde 0.12 kazançla 6.2622 oldu.

Brookings Enstitüsü'nde konuşan Kohn, Çin'in makroekonomik istikrarı sağlamak için merkez bankasına daha fazla bağımsızlık tanıması gerektiğini savundu.

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de tüketici fiyatlarının Ocak'ta yüzde 4 artış kaydederek, Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine işaret edebileceği tahmin ediliyor.