Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in eski başkan yardımcılarından ve şu anda İngiltere Merkez Bankası'nın Finansal Politika Komisyonu'nun üyelerinden olan Donald Kohn, Çin'in yuanın dalgalanmasına izin ve makroekonomik istikrarı hedefleyen para politikaları yürütmesi için de Merkez Bankası'na bağımsızlık vermesi gerektiğini söyledi.

Obama yönetimi Çin'in ihracatçılarına deniz aşırı piyasalarda haksız avantaj sağlamak için yuanı bilinçli olarak düşük tuttuğunu söylğyor. ABD Hazine Bakanlığı'nın Aralık ayında raporunda, Çin'e "daha fazla kur esnekliği" çağrısı yapıldı.

Çin Komünist Partisi'nin bir sonraki genel sekreteri olması ve Mart 2013'te de Hu Jintao'nun yerini alması beklenen Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping, önümüzdeki hafta Washington'a gidecek.

Kohn, Çin için yuanın dalgalanmasına izin vermesinin ücretler ve fiyatlar için daha tercih edilesi olacağını savundu. Bank of America Corp., Çin'de enflasyonun Şubat'ta yüzde 3.2'ye kadar gerileyeceğini düşünüyor.

Yuan bugün dolar karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 6.3048 seviyesinden işlem gördü. Çin Merkez Bankası yuanın referans değerini 6.3116 olarak belirledi. 2011'de yüzde 4.7 değerlenmiş olan yuan bu yıl çok büyük bir değişiklik kaydetmedi.