Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'den gelen ekonomik veriler, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'yi eleştirenlerin haksız çıktığını kanıtlıyor.

Cumhuriyetçi senatörlerden, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'dan  Teksas senatörü Ron Paul'a kadar Fed'in ikinci tur tahvil alım programının fiyatlarda hızlı ve aşırı bir artışa neden olacağını söylemesinin 1 yıl sonrasında, enflasyon beklendiği gibi hızlanmadı. Bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi Aralık ayında sonlanan 12 aylık dönemde yüzde 2.4 olarak gerçekleşerek, Fed'in yüzde 2'lik hedefine yakın seyretti.

Açıklamaların siyasi içerikli ve taraflı olduğunu söyleyen New York'taki Moody's Capital Markets Group'un başekonomisti John Lonski, "işsizlik oranı 3 yıldır yüzde 8'in üzerinde seyrederken, neden kimsenin istihdam piyasasına dahil olmadan bu şekilde bir "hızlı enflasyon" tartışması yapacağını anlayamıyorum" dedi.

Ekonominin güçlenme sinyalleri vermesi ve enflasyonun kontrol altında olmasına rağmen, ABD'deki başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi cephede kapışan hem Mitt Romney hem de Newt Gingrich, 31 Ocak 2014'te Fed'deki 2. başkanlık döneminin sonlanmasının ardından Bernanke'yi tekrar tutmayacaklarını söyledi. Gingrich, Eylül ayında Bernanke'yi, "merkez bankası tarihinin en enflasyonist, tehlikeli ve güç odaklı başkanı" olarak tanımadı.

Fed'in enflasyonist olduğu eleştirilerinin hiçbir olguya dayanmadığını söyleyen ve daha önceden Bernanke ile birlikte bir araştırma raporu hazırlamış olan New York Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Mark Gertler, enflasyon seceresi olarak bakıldığında, Fed'in olabileceğinin en üst düzeyinde kusursuz davrandığını savundu.

Bernanke'nin görev süresi boyunca ABD'deki tüketici fiyatları ortalama yüzde 2.4'te seyretti. Bu oran Alan Greenspan döneminde yüzde 3.1, Paul Volcker döneminde ise yüzde 6.3 olarak gerçekleşmişti.