Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

nkara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili, ''Bu zamana kadar devlet, bizi kurumsallaşmaya, şirketleşmeye teşvik etti. Şimdi getirilen birtakım kısıtlamalarla da insanları tekrar düşünmeye zorluyor. 'Ben anonim şirketten veya limited şirketten tekrar şahıs firmasına dönsem bütün bunlardan kurtuluyorum' diye de değerlendirenler var'' dedi.

Özdebir, ASO tarafından OSTİM Çıraklık Eğitim Vakfı'nda 4'üncüsü düzenlenen ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'' seminerinde yaptığı konuşmada, eski kanunun, gelişen ticaret şekli ve dünya şartları karşısında yetersiz kaldığını söyledi.

Yeni kanunla iş yapma şekillerinin çok değişeceğini belirten Özdebir, yeni kanunun avantajları olduğu gibi kendileri açısından sıkıntı olabilecek unsurlar da olduğunu ifade etti.

Söz konusu unsurlar arasında yer alan bazı şirket bilgilerinin internet sitesinden yayımlanması konusuna da değinen Özdebir, ''Firmalarımızın yüzde 96'sı 10 kişi ve daha az çalışandan meydana geliyor. İşletmelerimiz son derece küçük'' dedi.



-Ücretlerin internetten yayımlanması

Ortakların almış olduğu paralar ve yöneticilere verilen ücretlerin web sayfasından yayımlanmasının firmaları, gerek rakipleri karşısında gerekse Avrupa'daki krizin ardından Türkiye'deki firmaları satın almaya gelecek yabancı sermaye ile pazarlıklar sırasında sıkıntıya düşüreceklerini kaydeden Özdebir, bu konunun kanunun ''yumuşak karnı'' olabilecek unsurlarından olduğunu söyledi.

Kanunun ortaklar cari hesabı konusunda da sıkıntılı olduğunu anlatan Özdebir, ''Şunu da itiraf etmemiz lazım ki bu zamana kadar devlet bizi kurumsallaşmaya, şirketleşmeye teşvik etti. Şimdi getirilen birtakım kısıtlamalarla da insanları tekrar düşünmeye zorluyor. 'Ben anonim şirketten veya limited şirketten tekrar şahıs firmasına dönsem bütün bunlardan kurtuluyorum' diye de değerlendirenler var. Bu arada bir denge oluşması lazım'' ifadesini kullandı.

Yeni kanundaki şirket tanımlarının çok ortaklı olan firmalara göre yapıldığını dile getiren Özdebir, Türkiye'deki firmaların bir çoğunun yapısının ise şahıs firmalarından çok farklı olmayan küçük işletmeler olduğunu belirtti.

Ortaklar cari hesabı konusunun özellikle müteahhitlik sektörünü yakından ilgilendirdiğini anlatan Özdebir, ''Yıllara sari işlerde karın oluşması o işin bitiminde olacak. Bu süre içerisinde şirketin temettü dağıtması söz konusu değil. Yıllara sari işlerle ilgili birtakım sıkıntılar var'' diye konuştu.

Yeni kanunda ortakların şirketten para alamadığı gibi para da veremediğini kaydeden Özdebir, kanunda buna karşın şirket müdürlerinin ortaklardan daha imtiyazlı konumda olduğunu ileri sürdü.