Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, dün geceki 7 saat süren görüşmelerin ardından yeni kemer sıkma planlarında koalisyondaki diğer parti liderleriyle anlaşma sağlayamadı.

Geçici hükümetin başbakanı Papademos, koalisyondaki diğer 3 partinin liderleriyle 130 milyar dolar değerindeki ikinci kurtarma paketini garantilemeye çalışmak üzere bir araya geldi. Görüşmelerin öncesinde iyimser bir havanın hakim olmasına rağmen, parti liderleri özellikle "emeklilik maaşı kesintileri" konusunda anlaşamadı.

Yunanistan'dan ücretler ve emeklilik maaşlarında minimum yüzde 20'lik kesintiye gitmesi ve kamu sektörü istihdamında 15 bin kişilik azaltmaya gitmesi isteniyor.  

Papademos'un bu sorunu direk olarak Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle görüşeceği söyleniyor.

Pasok, Yeni Demokrasi ve aşırı sağcı Laos partisi, Salı geceki Papademos ve Troyka Heyeti görüşmelerinin ardından yalnızca 50 sayfalık bir taslağı görüştüğü biliniyor.

ANLAŞMAZLIK NOKTALARI

Papademos'un ekibinin hakkında "ciddi oranda ön koşulları bulunduğunu" söylediği Laos lideri George Karatzaferis, toplantıda ekstra yüzde 15 olarak görüşülen emeklilik maaşı kesintilerine karşı duruş sergiledi. Karatzaferis ve Yeni Demokrasi Partisi Lideri Samaras'ın emekliliş maaşı konusunda benzer görüşü taşıdıkları belirtiliyor.

Samaras, "insanların sıkıntılarını hafifletmeye çalışıyoruz" diyerek, sert bir pazarlık yapmaları gerektiğine inandığını söyledi.

BBC'nin kanıtlanmamış Yunan medyasını kaynak göstererek yazdığı tahmini önlemler toplamda 3.2 milyar euroluk kesinti öngörüyor. Bu önlemler ise ana başlıklarda şöyle toplanıyor:

- Asgari ücretlerde yüzde 22'lik kesinti, böylece ücretlerin aylık 751 eurodan 600 euroya çekilmesi

- Emeklilik maaşlarının genelindeki kesintinin yanısıra, ek emeklilik maaşlarında yüzde 15'lik kesinti

- 2012'nin sonuna kadar kamu sektöründe yüzde 15 istihdam kesintisi

- 13. ve 14. ay maaşları olarak bilinen "tatil primleri"nin ise tutulması bekleniyor

Kesintiler, reformlar ve kemer sıkma politikalarının Yunan halkını daha da sıkacağı, bu sebeple bunun ülke içindeki isyanları daha da tetikleyeceği tahmin ediliyor.

Bugün Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'ın kurtarma paketini görüşmek üzere bir araya gelecek. Toplantının öncesinde Yunanistan'ın üzerindeki baskılar da artmaya devam ediyor.