Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Evercore Partners Inc.'in yönetim kurulu başkanı ve eski ABD Hazine Sekreteri Yardımcısı Roger Altman, ABD'nin ekonomik toparlanmasının "oldukça zayıf" olduğunun altını çizerek, bu durumun Başkan Barack Obama'nın seçim kampanyasına zarar verebileceğini söyledi.

Dün Londra'da Chatham House'daki bir konferansa katılan Altman, ABD'nin toparlanmasının en dikkat çekici ve belirli özelliğinin "zayıflık" olduğunu savunarak, "Amerikan halkı hala daha uzun vadeli risk algısının değişmesi sürecinde ve iş gücü piyasası da göründüğünden daha zayıf" dedi.

İşsizlik oranlarının geçtiğimiz ay yüzde 8.3 ile son 3 yılın en düşük seviyesine gerilemiş olmasına rağmen Fed Başkanı önceki gün bu düşüşün, ABD istihdam piyasasındaki zayıflığı gizlediğine dikkat çekti.

Diğer yandan başkanlık seçimleri telaşına girmeye başlamış ABD'de Washington Post/ABC News yayınlarının anketine göre Obama'nın destek seviyesi yüzde 50'ye yükseldi ve birçok seçmen kendisini ilk kez Massachusetts Valisi Mitt Romney'ye tercih etmeye başladı.

Seçim anketlerini okumak için çok erken olduğunu belirten Altman, ancak bu seçimlerde ekonominin temel belirleyici olacağını söyledi. Altman, Goldman Sachs Group Inc.'in tahminini de hatırlatarak, bu yıl işsizlik oranının yüzde 9 ortalamaya sahip olması hâlinde Obama için oldukça sıcak ve zorlu bir yarış olacağının altını çizdi.

Bill Clinton döneminde Hazine Bakanlığı'nda çalışmış olan Altamn, ABD'nin daha fazla büyümeye ihtiyacı olduğunu, bu sebeple daha fazla teşvik uygulanabileceğini savundu. Altman aynı zamanda bu yılın 2011'den "yalnızca biraz daha iyi" olduğunu vurguladı.