Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD VE ASYA'DAN SES YOK

Gün boyu Yunanistan'dan gelebilecek bir haber umuduyla bekleyen yatırımcı komünitesi günün sonunda yine bir sonuca ulaşamadı. Ekonomik verilerin çevre Avrupa ülkelerinde beklentilerin altında kaldığı günde trader kararları da net olamadı. Avrupa'da gösterge niteliğindeki Eurostoxx 600 % 0.2 düşüşle güne veda ederken ABD Borsaları da günü küçük değişimlerle tamamladılar. Haber akışının olmadığı günde S&P 500 Endeksi günü % 0.22 yükselişle 1.349 puandan kapatırken, Dow Jones Endeksi 12.883 seviyesinden ve % 0.04 artışla günü bitirdi. Dolar Endeksi % 0.36 gevşeyerek 78.45 seviyesinden işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise % 2'nin üzerine çıkmış durumda. ABD'de bankacılık ve finans hisseleri günü daha iyi noktalarda tamamladılar, sağlık sektörü ise günü negatifte bitirdi.

Asya'da Çin enflasyonu günün manşeti oldu. Ocak ayında TÜFE % 4 beklenirken % 4.5 olarak açıklandı. Ülkeden beklenen parasal genişlemenin gecikebileceği endişesine kapılan boğalar detaylarda mutluluğu buldular. Çin Yeni Yılı sebebiyle bir sefere mahsus olduğu anlaşılan gıda enflasyonundaki artışa bağlı olarak yükselen TÜFE'nin önümüzdeki aylarda eski bandına dönmesi bekleniyor. Çin'de Şanghay Bileşik Edeksi % 0.07 artarken, Japonya Nikkei Endeksi %0.15 ekside. Ülkeden gelen sürekli, kura müdahale mesajları ve piyasalardaki risk rallisi Yen'in değerini düşürürken son gelinen nokta 77.19 oldu ve Yen'deki düşüş % 0.21 civarında. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise değişim göstermiyor. Bölgede Güney Kore ekonomik endişelerle % 3.25 seviyesindeki politika faizini 8. Ay da sabit bırakırken, Endonezya Merkez Bankası bu oranı % 6'dan % 5.75'e indirdi. Geçen ay Filipinler ve Tayland'da faiz indirimleri görülmüştü.

AVRUPA'DA YUNANİSTAN BEKLENİYOR

Bir türlü gelmeyen anlaşma haberleri, uzayan görüşmeler ve ertelenen toplantılarla gündeme damga vuran Yunanistan'da yetkililere göre anlaşmalar konusunda yol katedildi. Bugün belli bir gündemle toplanmayan Avrupa Maliye Bakanları (Eurogroup), Yunanistan'dan onay gelmesi halinde 130 milyar euroluk ikinci yardım paketini onaylayabilecek yetkili grup pozisyonunda.

Diğer yandan 3 parti liderinin dün 8 saat boyunca geçici Başbakan Papademos ile görüştükleri ve anlaşamdıkları tek bir konu kaldığı açıklandı. Buna göre 300 milyon euro değerindeki emeklilik maaşları konusu çözümsüz kalmış durumda. Bugün toplantıya katılmak üzere yola koyulan Yunan Maliye Bakanı
Venizelos, Brüksel'e varmadan bir çözüm bulunabileceğini umduğunu açıkladı.

Güne pozitif tonda başlayan Euro / Dolar 1.3304'te. Diğer yandan sabahtan bu yana açıklanan Credit Suisse, ING, Rio Tonto gibi karların da Avrupa seansına damga vurması bekleniyor. Kar açıklayan bu 3 şirket de çeşitli sebeplerle piyasa beklentilerinin altında kaldılar.

İMKB DURMUYOR, FAİZ VE KUR BEKLİYOR

Gün içi realizasyonlarla yoluna devam eden İMKB 100 Endeksi dün de gün içinde en düşük 60.871 seviyesini test ederken günü % 1.04 artışla 61.178 puandan tamamladı. Sanayi hisseleri % 1.2 artış kaydederken, Bankacılık Endeksi % 0.91 yükseldi. Gösterge faiz haftaya yapılacak ihaleler öncesinde sakin seyir izlerken açılışta % 9.33 olan dünkü kapanış takip edilecek.

Dolar / TL 200 günlük ortalamanın hafif altındaki hareketine devam ediyor. 1.7451'deki kurun bu seviyelerden sonraki hareketinin yönü yatırımcıların radarında. 200 günlük ortalama teknik analizciler tarafından takip edilen uzun vadeli fiyat hareketlerini işaret eden bir gösterge. Seviyenin aşılmasının zor olduğu, aşıldığı takdirde ise hareketin bir süre sonra o yönde keskinleşebileceği kendine literatürde yer bulmuş durumda.  


Bugün beklenen veri akışı şu şekilde:

- İngiltere'de Aralık toplam ticaret dengesi 11:30 Önceki: Dış ticaret açığı -2,6 milyar GBP

- İngiltere'de Aralık ayı sanayi üretimi açıklanacak 11:30 Önceki: -0,6%

- İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 14:00 Beklenti: %0,50 ; Önceki: %0,50

- Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak 14:45 Beklenti: %1,00; Önceki: %1,00

- Draghi konuşacak 15.30

- ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

- ABD'de Kasım ayı toptan stoklar-satış verileri 17:00 Önceki: Stoklar %0,1, Satışlar %0,6
 


Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Müdürü