Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın hükümet yetkililerinden birisinin, Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın borç krizindeki ülkenin ikinci kurtarma paketini onaylayacağını söylemesinin ardından euro 2 ayın zirvesine çıktı.

Yunan yetkililerinin kurtarma paketini garantilemek için bütçe kesintileri görüşmelerinde yalnızca emeklilik maaşı konusunda anlaşmazlık yaşanmasının ardından euro, yen karşısında 3. gününde de değerlendi. Sterlin de İngiltere Merkez Bankası'nın tahvil alım programıını genişletebileceği düşünceleriyle dünkü kayıplarına tutundu. Avrupa Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak.

Piyasanın Yunanistan konusunda bir orta yolun bulunacağını ve anlaşılacağını düşündüğünü belirten Commonwealth Bank of Australia'nın birimlerinden ASB Institutional'ın kurumsal Forex satışları müdürü Tim Kelleher, spekülasyonlardan ötürü piyasanın euroda çok kısa pozisyonları bulunduğunu, bunun da eurodaki düşüşü engellediğini söyledi.

Euro bugün dolar karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 1.3281 seviyesine yükseldi. Euro/Dolar paritesi dün 1.3289 düzeyinden 12 Aralık'tan bu yana en yükseğini kaydetmişti. Avrupa'nın ortak para birimi euro, yen karşısında önceki 2 günde yüzde 1.6 artış kaydetmesinin ardından bugün de yüzde 0.3 primlenerek 102.49'dan işlem gördü. Dolar, yen karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 77.18 seviyesine çıktı. Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybetmesinin ardından 1.5818'den 1.5828'e yükseldi.