Draghi'nin ilk 100 günü: Borç krizini yönetme çabası
Mario Draghi, AMB Başkanlığı'ndaki ilk 100 gününü Yunanistan'ın temerrütünü önlemek üzere beklenmedik ataklarda bulunarak geçirdi
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, görevinin ilk 100 gününde bölgedeki borç krizini çözmek için öngörülemeyen ataklara imza attı. Yunanistan, Draghi'yi bu hamlelerde daha fazla bulunmasını gerektirebilir.
Yunanistan'ın temerrüte düşme tehdidi eşliğinde Draghi bugün bir kez daha AMB'nin Yunanistan'ın borçlarını azaltmaktaki olası rolüne ilişkin sorularla karşılaşacak. Geçtiğimiz hafta 2 Euro Bölgesi yetkilisi, AMB'nin niyetini henüz belli etmemesine rağmen, önündeki seçenekler arasında elindeki Yunan tahvillerini iskontolu olarak satması ve Yunan varlıklarında zarar yazmasının olduğunu söyledi.
Söz konusu olan şeyler ise borç krizinin aşılmasının temel unsurları olan Yunanistan'ın borçlarını 100 milyar euro oranında azaltması için özel sektör kreditörleri ile anlaşması ve elindeki tahvilleri ödemesini sağlayacak kurtarma paketini alması olarak öne çıkıyor. 1 Kasım'da Draghi'nin göreve gelmesinden bu yana bankalara 3 yıllık sınırsız krediler ve önceki başkan Trichet'nin faiz artışlarının geri çevrilmesi gibi hamleler ile AMB gerginliği gevşetmede önemli rol oynadı.
Mario Draghi'nin ilk 100 gününe baktığında memnun olabileceği işler yaptığını savunan Brüksel'deki ING Group'un kıdemli ekonomistlerinden Carsten Brzeski, ancak AMB'nin Yunanistan'ın borçlarını yüklenme konusunda üzerindeki baskıların arttığını, en azından kısa vadede kontrolsüz temerrütün önlenmesi için her yolun deneneceğini söyledi.