Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Avrupa Merkez Bankası'na Yunanistan'ın tahvillerinde zarar yazması konusunda baskı yapması, bankayı sorunlu ülkelerdeki tahvil alım programını uzatmaktan vazgeçirerek, ters tepebilir.

Yunanistan kreditörleri bugün Yunanistan'ın özel sektörün elindeki sorumluluklarını 100 milyar euro azaltacak borç takası planını görüşecek. AMB'nin Varlık Piyasası Programı kapsamında satın aldığı tahviller borç takası anlaşmasının dışında kalsa da, Yunanistan'ın 20 Mart'taki 14.5 milyar euroluk borcunu  itfa edebilmesi için daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilir.

Kreditörlerin bir yol düşünmelerinin gerektiğini, ancak AMB'yi zarar yazmaya zorlamanın yanlış olduğunu savunan Glasgow'daki Ignis Asset Management'ın yatırım yöneticilerinden Stuart Thomson, AMB'nin saç tıraşı yapmasının mali transfer anlamına geleceğini, bunun da bir görev olmadığını söyledi. Thomson, bunun yapılması hâlinde Varlık Programı'nın iflas edeceğini belirtti.

AMB, tırmanan fazilerinin para politikalarına zarar vermesini kontrol altına almak için Mayos 2010'dan bu yana 219 milyar euroluk hazine tahvili satın aldı. Bu miktarın 36-55 milyar euro civarında bir kısmı yalnızca Yunan tahvillerinden oluşuyor.

İlk başta yalnızca Yunanistan, Portekiz ve irlanda ile başlayan program, Ağustos ayında İtalyan ve İspanyol tahvillerine kadar genişletildi. O zamandan bu yana 2 yıllık İtalyan tahvillerinin getirisi 157 baz puanlık düşüşle yüzde 2.95'e; 5 yıllık İspanyol tahvillerinin faizi ise 151 baz puanlık düşüşle yüzde 3.86'ya geriledi.