Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini alacağına dair iyimserlik ve Avrupa'daki dondurucu soğukların yakıt talebini artırmasıyla petrol fiyatları yükseliyor.

Brent tipi petrol yüzde 0.8 kadar yükselerek Ekim 2009'dan bu yana en uzun süreli artış seyrini kaydediyor. New York'ta da petrol fiyatları yüzde 0.8 kadar yükseldi.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos bugün Brüksel'de gerçekleşecek Maliye Bakanları toplantısında kurtarma paketi konusunda olumlu bir kara çıkmasını umduğunu belirtti. Bugün, euro dolar karşısında yükselerek ABD para biriminden fiyatlanan emtiaların daha cazip hale gelmesini sağladı.

Commerzbank analisti Carsten Fritsch, Yunanistan'ın yardım paketibi alacağına dair oluşan iyimserliğin petrolde risk iştahını artırdığını söyledi. Analist, Avrupa'daki soğuk havanın ay sonuna kadar süreceğini, bunun da Brent petrolü destekleyeceğini söyledi.

Mart teslim Brent petrolün varili 118.17 dolara yükseldi. Kontrat bu ay yüzde 5.9 oranında değerlendi. Mart teslim petrol Nymex'te ise 99.26 dolara ulaştı. Kontrat dün 98.71 dolar olarak 30 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Avrupa'nın gösterge kontratı New York petrolüne oranla 18.28 dolar prim yaptı. Dün bu fark 18.48 dolardı.