KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ihracat ve ithalatı Ocak ayında, 1 haftalık yeni yıl tatilinde aksayan ticaretin ve emtia fiyatlarındaki kayıpların etkisiyle 2 yıldan bu yana ilk düşüşüne işaret ederek, küresel ekonomik yavaşlamanın Çin ekonomisini olumsuz etkilediğine ilişkin endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın resmi rakamlarına göre Çin'in ihracatı Ocak'ta yıllık bazda yüzde 0.5; ithalat ise yüzde 15.3 düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, ithalatın yüzde 3.6 gerileyeceği yönündeydi. İthalattaki sert düşüşün etkisiyle ülkenin net dış ticareti 27.3 milyar dolar ile 6 ayın zirvesine işaret etti. Yeni yıl tatilindeki düşük ticaret hacminden arındırılmış Ocak ayı verilerine göre  ise ihracatta yüzde 10.3; ithalatta ise yüzde 1.5'lik artış kaydetti.

Rakamlar Çin'in taleplerinin, küresel ekonomik büyümenin Avrupa'daki borç krizinden kaynaklanan zayıflıklara dayanmasına yetmeyebileceğine ilişkin endişeleri tetikleyebilir. Çin Ticaret Bakanı Chen Deming dün Ocak ayı ihracat rakamlarının "iyimserliğe yetmediğini" belirtirken, Uluslararası Para Fonu da bu hafta Avrupa'daki bozulmanın Çin'in büyümesini yarıya indirebileceğini söylemişti.

Societe Generale SA'nın Hong Kong'taki ekonomistlerinden yap Wei, iç talebin Ocak'ta net bir şekilde düşük olduğunu, ihracatın ise normal küresel yavaşlama trendinde kaldığını savundu.

Şanghay Bileşik Endeksi bugün yüzde 0.4 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise Çin'in ticaret rakamlarının ardından geri adım attı. Endeks, Tokyo'da 13:00 itibariyle yüzde 1 aşağıda seyretti.

Advertisement