Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomideki güçlenme sinyalleri ve 11 Mart 2011'deki depremin ardından girilen yeniden inşa sürecinin ekonomiyi desteklemesinden ötürü Japonya Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki toplantısında daha fazla parasal genişlemeye gitmeyeceği düşünülüyor.

Bloomberg Haber Ağı'nın 13 ekonomist ile yaptığı ankete göre Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa'nın yönetimi 14 Şubat'taki politika toplantısında faizleri yüzde 0 ila 0.1 aralığında bırakacak. Bankanın varlık alım programında da değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Avrupa'daki borç krizinin küresel ekonomiyi yavaşlatmasıyla İngiltere Merkez Bankası dün ekstra teşvik açıklarken, ABD de geçtiğimiz hafta faizleri 2014'ün sonuna kadar sıfıra yakın tutacağını söyledi. Ancak Tokyo'daki yetkililer güçlü yenin ihracatı zorlamasına ve analistlerin daralma tahminlerine rağmen, olumsuzluklardan çok, finansal piyasalardaki kazançlar ve ABD'nin istihdamındaki gelişmelere odaklanabilir.

Avrupa'daki borç krizini en büyük aşağı yönlü risk olarak niteleyen Tokyo'daki SMBC Nikko Securities Inc.'in baş piyasa ekonomisi Mari Iwasita, yasa koyucuların daha fazla genişlemeci politikaları Mart ya da Nisan'a saklamaları gerektiğini savundu.

Bloomberg'in anketine katılan 25 ekonomistin medyan tahminine göre, Japonya'nın GSYH'sı, bir önceki çeyrekteki yüzde 5.6'lık sıçramanın ardından 31 Aralık'ta sonlanan çeyrekte yüzde 1.4 küçüldü. GSYH rakamları 13 Şubat'ta açıklanacak.

Londra'daki Capital Economics Ltd.'ın ekonomistlerinden David Rea, Japon ekonomisinin son dönemde zayıf ihracat, Tayland'daki sel felaketinden kesintiye uğrayan üretim ve Avrupa'daki borç krizinden kaynaklanan tüketici ve iş dünyası güveninden olumsuz etkilendiğini hatırlattı.