Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya bölgesine bazı şirket karlarının hayalkırıklığı yaratması ve Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın kurtarma paketine geçit vermemeleri, uluslararası piyasaları olumsuz etkiliyor. Asya hisse senetleri son sekiz haftanın en hızlı düşüşünü gösterirken, Kore para birimi won değer kaybetti. Avustralya doları düştü ve buğday fiyatları düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:54'te yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu. Bu hareket sonucu endeks, haftalık kazancını yüzde 0.7'ye daralttı. Mart vadeliStandard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 ve won dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybetti. Avustralya doları, merkez bankasının bu yıl için büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürmesinin ardından yüzde 0.6 geriledi. Buğday fiyatları, ABD hükümetinin küresel stokların rekor seviyeye çıkacağı tahmininin ardından yüzde 0.6 düştü.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesi hükümetlerinin ikinci kurtarma paketini onaylaaması için, Yunanistan'ın son kemer sıkma programını yasalaştırması ve 325 milyar euroluk (431 milyar dolar) harcama kısıntılarını tanımlaması gerektiğini söyledi. Avustralya merkez bankası Reserve Bank of Australia'dan bugün yapılan açıklamada, Avrupa ekonomisi resesyonda görünürken, son bir ayda "beklentilerde genel bir iyileşme" olduğunu kaydetti.Çin'de ihracat Ocak ayında, iki yılı aşkın bir sürenin adından ilk kez düştü.

Seul merkezli Shinhan BNP Paribas Asset Management Co.'dan Chu Moon Sung, "Yunanistan paketi için halen bir ince ayar sürecine ihtiyaç var" dedi ve "Yatırımcılar son güçlü rallinin ardından soluklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.