Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın kemer sıkma planında parlamentonun oylamasını bekleyen borç krizindeki Yunanistan'ın kurtarma paketini onaylamaması ve şirketlerin kazanç tahminlerini düşürmesiyle Asya Borsaları düşüş kaydetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi 2005'ten bu yana en uzun süreli kazanç dönemine ara verdi.

Satışlarının yüzde 20'sini Avrupa'da gerçekleştiren Güney Koreli tüketici elektronikleri üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 2 değer kaybetti. Japon petrol ve doğalgaz üreticisi AOC Holdings Inc., tam yıllık net gelir tahmininde yüzde 55'lik kesintiye gitmesinin ardından yüzde 11 geriledi. Dünyanın en büyük üçüncü maden şirketi Rio Tinto Group, ikinci yarıda zarar açıklamasının ardından yüzde 2.3 düştü.

Yunanistan'ın nispeten anlaşma sağladığını, ancak hâlâ daha kararı Avrupalı yetkililerin vereceğini belirten Colonial First State Global Asset Management'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Stephen Halmarick, "dün geceki gelişmeler olumlu bir adımdı; ancak daha çok uzun bir yol var" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 125.20 puana geriledi. Endekste artış kaydeden her 3 hisseye karşılık, 5 hisse değerlendi. ABD ekonomisindeki ilerleme sinyalleri, Çin'in büyümeyi teşvik edici hamlelerde bulunacağı beklentisi ve Avrupa'nın borç krizini kontrol altına alma çabalarının etkisiyle endeks 8. haftasını da artıda kapamaya yöneldi ve Aralık 2005'ten bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti.