Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan'ı kurtarma paketini geri tutmaları Avrupa'nın borç sorunun küresel büyümeyi sekteye uğratacağına dair endişeleri artırırken bakır düşüşe geçti, kızıl metalin beşinci haftalık kazancı da daraldı. 

Londra Metal Borsası'ndaki üç ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 1.1 düşerek 8,665 dolar olurken daha önce ise Şangay'da yerel saatle 11.32'de 8,695 dolardan işlem gördü. Bakırın kontratı bu hafta yüzde 1.5'lik kazanca yöneldi. Kontrat dün 16 eylül tarihinden beri en yüksek seviye olan 8,765 dolara tırmandı. Comex'teki mart teslimli bakırın poundu ise yüzde 0.6 düşüşle 3.956 dolar oldu.

Orient Futures Co analisti Chen Jiajie bakırın hareketleri ile ilgili, "Piyasa hala daha Avrupa'ya odaklanmış durumda. Olumsuz haberler de son kazancın ardından yatırımcıyı kar satışlarına yöneltti." açıklamasında bulundu.

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grubu BaşkanıJean-Claude Juncker, Yunanistan ile ilgili "kemer sıkmada bir ilerleme olmadıkça ödeme de olmayacak." açıklamasında bulundu. Euro Grubu Başkanı, son günlerdeki önemli ilerlemeye rağmen, hâlâ daha kesin bir karar almaya yetecek tüm şartlara sahip olmadıklarının altını çizerken hükümetin üzerinde anlaştığı kemer sıkma programlarının düzenli bir şekilde uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Juncker, Yunan liderlerin 2012 için ekstra 325 milyon euro daha bulmaları gerektiğini belirtti.