Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın Yunanistan'ın kurtarma paketini erteleyerek, Atina'yı eurodan çıkmak ve daha fazla kemer sıkma tercihleri arasında bırakarak baskılarını artırmasından kaynaklanan olumsuz hava Japon hisselerine değer kaybettirdi. Nikkei 225 Endeksi 2. gününde de geri adım attı.

Satışlarının yüzde 34'ünü Avrupa'da kaydeden video oyunları konsolleri üreticisi Nintendo Co. yüzde 1.4 değer kaybetti. Satışlarının yüzde 23'ünü Çin'de gerçekleştiren inşaat makineleri üreticisi Komatsu Ltd., Çin'de ihracatların 2 yıldan uzun süredir ilk kez düşüş kaydetmesinin ardından yüzde 1.8 geriledi. Nippon Yusen K.K. ve Mitsui O.S.K. Lines Ltd., JP Morgan Chase&Co.'nun şirketlerin notunu yükseltmesinin ardından nakliye şirketlerindeki kazançları yukarı taşıdı.

En azından 5 kez kazançlar ve kayıplar arasında yön değiştiren Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 8,964.49 puana geriledi. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 779.52 puandan işlem gördü. Endeks bu hafta Toyota Motor Co. ve Japan Tobacco Inc. gibi ülkenin en büyük şirketlerinin kazanç tahminlerini yükseltmesinin etkisiyle yüzde 2.5 primlendi.

Yunanistan'ın nispeten anlaşma sağladığını, ancak hâlâ daha kararı Avrupalı yetkililerin vereceğini belirten Colonial First State Global Asset Management'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Stephen Halmarick, "dün geceki gelişmeler olumlu bir adımdı; ancak daha çok uzun bir yol var" dedi.