Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in doğusunda bir şehirin konut alımları için ödenek sağlanacağını söylemesinin emlak kontrollerinde bir miktar gevşemeye gidileceği sinyalini vermesi üzerine Çin Borsası yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi haftayı artıda ve 2 ayın zirvesinde tamamladı.

İmar şirketleri China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., Wuhu kentinin tapu vergilerini erteleyeceğini söylemesinin ardından yüzde 3.8'nin üzerinde kazanç sağladı. Anhui Conch Cement Co., 21st Century Business Herald'in hükümetin düşük gelirli konut yatırımlarını artıracağını yazmasının sonrasında inşaat malzemeleri üreticileri arasındaki yükselişe öncülük etti. EGing Photovoltaic Technology Co., Deutsche Bank AG'nin Asya'daki önde gelen güneş enerjisi şirketlerinin tam kapasitede çalıştığına ilişkin haberinin ardından yüzde 4.6 sıçradı. Çin'de Ocak ayında ihracatlar yüzde 0.5; ithalat ise yüzde 15.3 düştü.

Merkez bankasının faiz oranlarının yerel hükümetleri zorlamasından ötürü daha küçük şehirlerde emlak kontrollerinin bazılarının gevşetebileceğini belirten Shanghai Mingyu Xiaoyang Investment Management Co.'nun genel müdürü Luo Bin, bunun emlak sektörü için olumlu bir sinyal olduğunu söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kazançla 2,357.17 puana çıkarak 2 Aralık'tan sonra en yüksek kapanışına işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 artışla 2,544.18 puana yükseldi. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.2 yukarıda kapandı.

Şanghay Endeksi bu hafta yüzde 1.2 yükseldi. Dördüncü kez haftasını artıda kapamaya hazırlanan endeks,  15 Temmuz'dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret ediyor. Endeks bu yıl merkez bankasının bankaların munzam karşılıklarında daha fazla indirim yapacağına ilişkin spekülasyonlar sayesinde yüzde 7.2 artış kaydetti. Çin Merkez Bankası 30 Kasım'da 2008'den bu yana ilk kez munzam karşılıkları indirmişti.