Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomideki yavaşlama ve rekor düzeydeki faiz artışlarının etkisiyle Hindistan'ın sanayi üretimi beklentinin altında büyüdü.

Hindistan'ın resmi istatistik kuruluşunun rakamlarına göre fabrika, kamu sektörü ve madenlerdeki üretim, Kasım'da yüzde 5.9'luk artışın ardından Aralık'ta yüzde 1.8 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan 23 ekonomistin medyan tahmini ise artışın yüzde 2.6 olacağı yönündeysi.

Hükümetin GSYH'da 2009'dan bu yana en düşük hızlı büyüme öngörmesinin ardından fabrika üretimindeki bozulma, Hindistan'ın büyümesinin yavaşladığına ilişkin endişeleri artırabilir. Çin'in ihracatlarının Ocak'taki düşüşün Avrupa'daki borç krizinin Asya'daki büyüme rakamlarını tehdit ettiğini bir kez daha ortaya koymasıyla,  Hindistan Merkez Bankası enflasyonun daha fazla yavaşlaması hâlinde faizlerin indirileceğini açıkladı.

Enflasyon ve iç talepteki düşüşün, Hindistan Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlaması için gereken alanı sağlayacağını belirten Emkay Global Financial Services Ltd.'ın sabit gelir analistlerinden Meghna Patel, bankanın faiz indirimleri için enflasyon yavaşladığını görmek için Nisan'a kadar bekleyeceğini söyledi.

Asya'nın en kötü performansa sahip parası rupi, dolar karşısında yüzde 0.3 düşüşle 49.6425 puana geriledi. Rupi, 2012'de yüzde 6.9 değerlendi. Sensex Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmedi.