Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki ekonomik toparlanmanın işaretlerine rağmen Avrupa'nın borç krizinin endişeleri tırmandırması ile petrol, haftalık kazancını daraltarak üç haftanın yükseğinden geriliyor.

Batı Teksas petrolünün (WTI) vadeli kontratları aralık ayından en uzun kazancını keserek yüzde 0.7 değer kaybetti. Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın kemer sıkma planında ilerleme göstermedikçe mali yardım alamayacağını açıkladı. Çin'in ihracatı iki yıldan fazla süredir ilk kez gerilerken OPEC ise petrol talep tahminini düşürdü. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre işsizlik maaşı için ilk başvurular geçtiğimiz hafta 15 bin kişi azaldı.

Tokyo'daki Newedge Group emtia ürünleri satış yöneticisi Ken Hasegawa, "WTI'nın şu noktada hiçbir yönü yok. Eğer brente satış baskısı gelirse Batı Teksas'ın petrolü de 98.50 dolara çekilebilir." açıklamasında bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki mart teslimli petrolün varili Singapur saati ile 16.21'de 71 sent kadar düşüşle 99.33 dolardan işlem gördü. Kontrat dün ise yüzde 1.1 tırmanarak 19 ocaktan beri en yüksek kapanış seviyesi olan 99.84 dolara ulaştı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.5 yükselirken geçtiğimiz yıla göreyse yüzde 15 artıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki mart teslimli brent petrolün varili 72 sent düşüşle 117.87 dolara alıcı bulurken Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 18.54 dolar oldu.