Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), bölge bankalarının borçlarını azaltmak için bilanço tablolarını iyileştirmeye başladıklarını belirterek, bankalara bu yıl stres testlerinin uygulanmayacağını aktardı.

Kuruluşun internet sitesinden yapılan açıklamada, bölge bankalarının sermayelerini 98 milyar euro ile EBA'nın talep ettiğinin yzde 26 üzerinde artırmayı planladığı belirtiliyor. Ancak EBA'nın bahsettiği bankalar arasında Yunanistan'daki ve yeniden yapılandırma sürecinde olan bankalar yer almıyor. Bankacılık regülatörü aynı zamanda sermayenin yüzde 77'sinin kârlar ve temettülerle direk olarak artırılabileceğini, geri kalanınının ise bankanın yükümlülüklerinden kaynaklanan riskleri ölçme yolları yeniden düzenlenerek yapılabileceğini söyledi.

Bu durumun bankaların borç krizinden kaynaklanan zorluklarına dair bir fikir verdiğini belirten Allen&Overy LLP'nin avukatlarından Bob Penn, "eğer bankalar savaştan önce yiyecek stoğu yapıyorlarsa, bu sermaye planlamalarından anlaşılacaktır" dedi.

EBA, Yunan bankalarını, Dexia SA, Avusturyalı Oestterreichische Volkswagen AG ve Alman WestLB AG'ui, yeniden yapılandırmaları zaten hazlihazırda Uluslararası Para Fonu'nun denetiminde olduğundan, dahil etmedi.

Avrupa Bankacılık Otoritesi Aralık ayında Euro Bölgesi hükümetlerinin varlıklarındaki sert düşüşe karşı, bankaların 114.7 milyar euroluk yeni sermaye bulması gerektiğini söylemişti. Kuruluş aynı zamanda bankaların Tier-1 sermaye oranlarını yüzde 9'a çıkarmalarını ve ekstra rezerv bulundurmalarını talep etti.