Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(A.A) Avrupalı ortakları, Yunan siyasi liderlerden yazılı taahhüt talep etti.

Brüksel'deki Eurogroup toplantısında Euro Bölgesi maliye bakanları, 130 milyar euroluk yeni kredi çerçevesinde talep edilen tasarruf önlemlerinde anlaşan Yunan siyasi liderlerden garanti istedi.

Toplantıda Avrupalı bakanlar, Atina'dan ek 325 milyon tasarruf için kaynak bulunmasını, önlemlerin parlamentoda onaylanmasını, yazılı garantilerin Nisan ayında yapılması planlanan genel seçimlerden hemen sonra hayata geçirilmesini istedi.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunan siyasi liderlerinden önlemleri onayladıklarına dair yazılı taahhüt talep etti.

Eurogroup maliye bakanlarının Çarşamba günü yeniden biraraya gelmesi için Yunanistan parlamentosunun yeni memorandumu onaylaması, siyasi liderlerin yazılı taahhüt vermeleri ve 325 milyonluk tasarrufu sağlayacak ek önlemleri net bir şekilde açıklamaları istendi.

Yunan siyasi liderlerden güçlü siyasi taahhüt isteyen Eurogroup Başkanı Jean Claude Juncker aydınlatılması gereken daha bir çok nokta olduğunu belirtti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise "Anlaşma anladığım kadarıyla imzalanacak aşamada değil" diyerek ikinci krediye karar verilmeden önce Yunanistan'ın ilk kredi çerçevesinde uygulaması gereken önlemleri hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

-İlk adım parlamentodan onay-

Öte yandan, hükümet sözcüsü Pantelis Kapsis, Eurogroup toplantısına ilişkin yaptığı açıklamalarda ülke için kritik anların yaşandığını dile getirerek bunun için herkesten sorumluluk talep etti.

Temel endişelerinin anlaşmanın hayata geçirilmesi olduğunu belirten Kapsis, ilk adımın anlaşmanın parlamentoda onaylanması olduğunu kaydetti. Kapsis, "Sorumluluğumuzu almamızın zamanı geldi. Söze değil harekete geçmeye ihtiyacımız var" dedi.

Bu arada öğleden sonra Başbakan Lucas Papademos başkanlığında kabine toplantısı yapılarak anlaşmaya parlamentoya sunulmadan önce son şekli verilecek.

Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras, Başbakan Lucas Papademos'a bahar aylarında genel seçim çağrısı yapmasında ısrar ediyor.