Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan parlamentosu, Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'nun 130 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında talep ettiği sert kemer sıkma paketini kabul etti. Tasarının oylandığı esnada Atina sokakları protestoculara sahne oldu; Atina'nın merkezinde birçok bina ateşe verildi.

Atina'da 300 sandalyeli parlamentoda oy kullanan 278 milletvekilinden 199'u tasarıya ''evet'' dedi. 74 milletvekili karşı oy kullandı. Papademos 16 Kasım'da kemer sıkma tedbirlerini ve 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini uygulamaya koymak için Parlamento'da 255 oyla göreve gelmişti.

Parlamentodaki konuşmasında "Ülkenin euroda kalması ya da kontrolsüz temerrüde düşmesi bizim oylarımıza bağlı" ifadelerini kullanan Papademos, ekonomik programdan yana oy kullanmak ve kredi anlaşması için yolu açmanın, ekonominin modernleşmesi ve toparlanması yolunda temel bir adım olduğunu savundu.

Kemer sıkma paketinin onaylanmasıyla, şimdi ikinci kurtarma paketinin verilmesine yönelik kararı verecek olan 15 Şubat'taki Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısına çevirildi.Temmuz'da başlayan müzakerelerin sonuçlanması, İtalya ve Portekiz gibi diğer borç krizindeki ülkelerdeki spekülasyonların da kontrol altına alınmasına yardımcı olacak.

Euro Bölgesi görüşmeleri 9 Şubat'ta Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın Yunanistan hükümetinin bütçe kesintilerini yasalaştırması, 325 milyar euro daha ek kesinti yapılması ve geri dönme ihtimalini ortadan kaldırmak için siyasi parti liderlerinin paketi onaylaması gerektiğini söylemesiyle sekteye uğramıştı.

Yunan parlamentosu aynı zamanda özel kreditörlerin, Yunan tahvillerinde 100 milyar euro zarar yazmasını da kabul etti.

Kemer sıkma paketi ana başlıklarda şu maddeleri içeriyor:

- Kamu sektöründe 15 bin kişilik istihdam kesintisi

- İstihdam yasalarının serbestleştirilmesi

- Asgari ücrette yüzde 20 kesinti yapılarak 751 eurodan 600 euroya çekilmesi

- Bankalarla borç takası anlaşmasının yapılması

Parlamento'dan sesler

Bu arada Ortodoks Halk Partisi (LAOS) lideri Yorgo Karacaferis, ''Şantajcıların ürünü olan oylamaları yasalaştırmak istemiyoruz'' açıklamasıyla meclisten ayrıldı. Sadece Karacaferis'in partisinden dün görevlerinden istifa eden Altyapı Ulaştırma ve Ağlar Bakanı Makis Voridis ile Rekabet ve Denizcilik Bakan yardımcısı Adonis Georgiadis oturuma katılarak olumlu oy kullandı.

PASOK milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Spiros Kuvelis ise ''ortakların tavrının tefecileri andırdığını'' öne sürerek Papandreu'ya istifasını sunmuştu.

Atina sokakları protestolara sahne oldu

Tasarı mecliste tartışıldığı anlarda, yeni tasarruf önlemlerini protesto etmek amacıyla toplanan binlerce kişi ile polis arasında büyük çapta çatışmalar yaşandı.

Sendikaların çağrısı ile Sintagma Meydanı'na gelen halktan ayrılan ve kendilerini ''anarşist'' olarak adlandıran maskeli gruplar polisle saatlerce çatıştı.

Meydana çıkan caddelerde taş, mermer ve molotofkokteylleri ile saldıran gruplara polis, göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile müdahale etti.

Aralarında tarihi binaların da bulunduğu bankalar, dükkanlar ve devlet daireleri dahil 35 bina ateşe verilirken, Akademias Caddesi'nde, altında bir dükkanın bulunduğu tarihi binadaki yangın itfaiye tarafından saatler sonra söndürülebildi.

Yetkililer, 25 kişinin gözaltına alındığını, 54 kişinin ise solunum problemleriyle hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Banka ve dükkanların yağmalandığı olaylarda Omonia Meydanı'nda silah satan bir dükkanın kimlikleri belirlenmeyen kişiler tarafından basıldığını ve bıçak benzeri silahların çalındığı öğrenildi.

Daha kötüsünü önlemek

Atina sokaklarındaki protestolara ilişkin "şiddet kabul edilemez" yorumunu yapan Yunanistan Başbakanı Papademos, parlamentodaki oylamanıın öncesinde yaptığı konuşmasında "şiddet ve yıkımın demokratik bir ülkede yeri yok" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise sorunun bazı ücret ve emekli maaşlarının kesilmesi olmadığını savunarak, "asıl mesele bu ücretleri ödemeye devam edip edemeyeceğimiz" ifadelerini kullandı ve kötü ve en kötü arasında tercih yaparken, en kötüyü önleyebilecek kötüyü seçmenin gerektiğini söyledi.