Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

11 Mart'tan sonraki depremden bu yana ekonomisini ayağa kaldırmaya çalışan ve küresel ekonomik endişelerden ötürü yükselen yenden korunmaya çalışan Japon ekonomisi dördüncü çeyrekte beklentinin üzerinde küçüldü. Japonya, 2011'in son 3 ayında güçlenen yen ve Tayland'daki sel felaketinin ihracatı olumsuz etkilemesiyle yıllık bazda yüzde 2.3, aylık bazda ise yüzde 0.6 daraldı.

Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin medyan tahmini, Japon ekonomisinin yüzde 1.3 küçüleceği yönündeydi. Rakamlar, Japonya'nın bir önceki çeyrekteki büyümesini de yukarı yönlü revize ederek yüzde 7'ye çıkardı.

Rakamlar, deprem ve tsunaminin ardından hâlen daha ekonomisini toparlanma sürecinde olan Japonya'nın çabalarını da baltalıyor. Aynı zamanda bugünkü büyüme verileri, yüksek yenin Sony Corp.'tan Panasonic Corp.'a kadar birçok dev ihracatçının kazançlarını olumsuz etkilediğinin net bir şekilde görülmesinden ötürü Japonya Merkez Bankası yetkililerinin bugün ve Salı günü sürecek olan para politikası toplantısındaki kararlarını da etkileyebilir ve yetkililer parasal genişlemeyi değerlendirmeye alabilir. Diğer yandan dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi bu çeyrekte daha fazla yeniden inşa işleri, Tayland'daki sel felaketinin etkilerinin azalması ve ABD'deki ilerlemelerin etkisiyle yeniden sıçrayabilir.

Büyümedeki düşüşün büyük oranda küresel talebin yavaşlaması ve Tayland'daki sel felaketlerinden kaynaklanan zayıf ihracatlardan kaynaklandığını belirten Tokyo'daki Itochu Corp.'un baş ekonomisti Yoshimasa Maruyama, Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla parasal genişlemeyi, yenin aşırı güçlendiği ve küresel ekonomideki daha fazla bozulmaların görüldüğü zamana saklayabileceğini söyledi.

Verilerin ardından 10 yıllık Japon hazine tahvilinin getirisi büyük bir değişiklik kaydetmesi ve yüzde 0.975'te seyretti. Nikkei 225 Endeksi ise büyüme rakamlarından çok Yunan parlamentosunun kemer sıkma paketini onaylanmasına odaklanarak yüzde 0.2 yükseldi.