Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan parlamentosunun ikinci kurtarma paketini alabilmek için kemer sıkma tedbirlerini onaylaması uluslararası piyasaların haftaya olumlu başlamasına neden oldu. Asya hisse senetleri yükselerek, 2005 yılından bu yana en uzun süreli haftalık çıkışını genişletirken, euro değer kazandı. Yen, Japonya ekonomisinin daralması sonrası düşerken, petrol, gemicilik şirketlerinin İran petrolünü taşımayı durduracaklarını açıklamasının ardından yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:40'ta yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Endeks son sekiz haftayı üst üste yükselerek geçirdi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 yükseldi ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1'lik bir ralli yaptı. Euro dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 1.3246 dolar seviyesine çıkarken, yen 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kaybetti. Petrol fiyatları yüzde 0.9 yükseldi ve bakır, son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.8 değer kazandı.

Yunanistan'da Meclis Başkanı Filippos Petsalnikos, kemer sıkma paketi için yapılan oylamada, 199 parlamenterin lehte ve 74 parlamenterin aleyhte oy kullandığını açıkladı. Ancak protestocular polisle çatışmaya girdi ve Atina'nın merkezinde bazı binaları ateşe verdi. Japonya'da ekonomi, geçen yılki deprem sonrası azalan ihracatın büyümeyi olumsuz etkilemesi sonrası, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllık yüzde 2.3 ile beklenenden daha hızlı daraldı.

Tokyo'da Daiwa Asset Management Co. kıdemli analistlerinden Yoshinori Nagano, "Yatırımcılar Yunanistan'ın temerrüte düşmeyeceğini düşünüyor" dedi ve "Kemer sıkma paketinin onaylanması, yatırımcıların güven yönünde bir adım daha atmalarına neden oldu. Şimdi, ikinci yardım paketinin onaylanacağı beklentisi var" değerlendirmesinde bulundu.