Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in aralarında İtalya, İspanya ve Portekiz'in de yer aldığı 6 Avrupa ülkesininin kredi notunu indirmesinin riskli varlık talebini düşürmesiyle Asya paraları, Malezya ringgiti öncülüğünde değer kaybetti.

Moody's dün Euro Bölgesi'nin mali ve ekonomik çerçevesine ilişkin belirsizliğin, not indiriminin temel sebebi olduğunu söyledi. Yarın açıklanacak olan Malezya'nın ekonomik büyümesinin Avrupa'daki borç krizinin ihracata zarar vermesinden ötürü yavaşladığına işaret etmesi bekleniyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler aynı zamanda Güney Kore'nin işsizlik oranının da Ocak'ya yüzde 3.1'ten  yüzde 3.2'ye çıkmış olduğunu öngörüyor.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin, ABD doları karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 geriledi. Malezya ringgiti yüzde 0.5 düşüşle 3.0415 seviyesine, Filipin pezosu yüzde 0.3 kayıpla 42.580'e ve Endonezya rupisi de yüzde 0.5 zayıflayarak 9,041 düzeyine düştü.

Avrupa'daki not indirimlerinin risk iştahını olumsuz etkilediğini söyleyen First Securities Inc.'in sabit gelir traderlarından Eric Hsing, Avrupa ülkelerinin aldığı kemer sıkma önlemlerinin eninde sonunda Asya'nın ihracat taleplerine zarar verecek olmasının çok endişe verici olduğunu belirtti.

Euro Bölgesi maliye bakanları Çarşamba günü Yunanistan'ın 130 milyar euroluk kurtarma paketini onaylayıp onaylamayacaklarına karar verecek.