Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın tam istihdam ve ve fiyat istikrarı hedeflerinin ikisine de şu anda sahip olmadığına dikkat çeken San Francisco Fed Başkanı John Williams, bankanın büyümeyi desteklemek için uğraşmayı sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Dün California'nın Claremont kentinde konuşan Williams, para politikası vanasının tamamen açık olmasının çok önemli olduğunu, bunun merkez bankasının iki temel görevi olan işsizliği azaltacağını ve enflasyonu gerektiği seviyelere çekeceğini belirtti. Williams, bunun ekonomiye en az hasar verecek şekilde hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nde bu yıl oy hakkına sahip olan Williams, enflasyonun bu ve önümüzdeki yıl yüzde 1.5 olmasının beklendiğini ve bu oranın merkez bankasının yüzde 2 hedefinin altında olduğunu hatırlattı. Williams aynı zamanda yüzde 8.3'lerde seyreden işsizlik oranının da "maksimum istihdam hedefinden" çok uzak olduğunu ve işsizliğin önümüzdeki yıllarda da yüzde 7'lerde seyretmesinin beklendiğini aktardı.

FOMC geçtiğimiz ay 2 yıllık toparlanmanın hız kazanmasına yardımcı olmak için, rekor düşük faizlerin 2014'ün sonuna kadar yüzde 0-1 aralığında tutulacağını açıkladı. FOMC aynı zamanda  "Twist Operasyonu" olarak bilinen kısa vadeli tahvillerin, uzun vadelileriyle değiştirildiği varlık alım programının da sürdürülmesinden yana oy kullandı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise 3 Şubat'ta, Ocak ayında yüzde 8.3'e gerileyen işsizlik rakamlarına dikkat çekerek, iyi gelişmelerin olduğunu da söylemişti.