Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da yatırımcı güveni, küresel büyümedeki iyileşme ve Avrupa'daki borç krizinin çözüleceğine yönelik işaretlerle birlikte, Şubat ayında ekonomistlerin tahminlerinden daha iyi çıkarak son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan  ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, önümüzdeki altı aydaki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan, yatırımcı ve analist beklentileri endeksinin, Şubat ayında, Ocak ayındaki seviyesi olan eksi 21.6'dan 5.4 seviyesine yükseldiğini duyurdu. Bu, Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 40 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin eksi 11.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

İtalya ve İspanya gibi borç sorunu olan ülkelerde borçlanma maliyetleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bankacılık sistemine rekor miktar olan 489 milyar euro (647 milyar dolar) enjekte etmesi ve hükümetlerin 17 üyeli Euro Bölgesi'nde daha sıkı bütçe disiplini konusunda anlaşmaya varmalarından bu yana düştü. Aynı zamanda, Euro Bölgesi'nin bazı ülkelerinde uygulanan kemer sıkma politikaları Alman mallarına yönelik talebi düşürüyor ve Yunanistan, temerrütü önleyecek ve Avrupa'nın krizi bitirmesine yardımcı olacak ikinci kurtarma paketini henüz alamadı.

Bonn'da Deutsche Postbank AG ekonomistlerinden Heinrich Bayer, "Durum halen, özellikle borç krizinden dolayı çok belirsiz" dedi ve "Dünya ekonomisinin büyümekte olduğunu görüyoruz. Buna daha güçlü ABD büyümesi de dahil. Alman ekonomisi bundan faydalanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'da Borsa gösterge endeksi DAX bu yıl yüzde 14'ün üzerinde bir yükseliş gösterdi. Endeks geçen yıl, Avrupa liderlerinin iki yılı aşkın süre önce Yunanistan'da başlayan ve bölgenin çekirdek ülkelerine sıçrayan borç krizini kontrol altına almada zorluk çekmelerinden dolayı yüzde 15 düşmüştü.