Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Avrupa'nın Yunanistan'ın temerrüte düşmesine iki yıl öncesine göre daha hazırlıklı olduğunu söyeleyerek, Yunanistan üzerinde, ikinci kurtarma paketi için gereken taahhütleri yerine getirmesi ve tasarrufları yapması konusunda baskısını artırdı.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanlı yetkililere 325 milyon euroluk (428 milyon dolar) ilave kısıntıları tanımlamasını söyledikten sonra, yarın, bir hafta içinde ikinci kez, olağanüstü toplanacak. Bu tedbirler, Yunanistan'ın finansal çöküşten kurtulması için 130 milyar euroluk ikinci yardım paketini alabilmesi amacıyla karşılaması gereken koşullar arasında yer alıyor.

Schaeuble dün ZDF televizyonuna yaptığı değerlendirmede, "Yunanistan'ın bu krizden kurtulması için herşeyi yapmayı istiyoruz" dedi ve "Şu anda tecrübe ettiklerimiz, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalma yolundaki çabaları başarısızlığa uğrarsa yaşayacaklarımızdan çok daha az kötü. Ancak başarısızlık olursa, iki yıl öncesine göre daha iyi hazırlıklıyız" yorumunda bulundu.

Euro Bölgesi'nin kurtarma fonlarına en büyük katkıyı yapan Almanya'nın sabrı, Avrupa'nın en borçlu ülkesi olan Yunanistan'ın bölge ekonomisini, ilk ülke borç krizinin çıkmasından iki yılı aşkın bir süre sonra, resesyona çekme tehditlerinden dolayı tükeniyor.

Berlin ve Brüksel'deki siyasi liderler, Yunanistan parlamentosunun 12 Eylül'de kemer sıkma planını onaylamasını memnunlukla karşıladılar. Ancak liderler, atılacak ilave adımlar konusunda halen anlaşmaya varılması ve taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 130 milyar euroluk kurtarma paketine ilave para verilmeyeceğini işaret ederek, "Programda değişiklik olamaz ve olmayacak" dedi.

Atina hükümüti, Yunan liderlerden, yeni yardım paketi karşılığı tedbirler ve politikalara desteklerinin garantisini yazılı olarak vermelerinin istendiğini kaydetti.