Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da yatırımcı güveninin beklentinin üzerinde gelmesi ve İtalya ve İspanya'nın tahvil ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin düşmesiyle, Moody's'in 6 Avrupa ülkesinin kredi notu indiriminin yarattığı baskılı havayı gevşetti; hisse senetleri ve euro geri sıçradı.

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0.4 düşüş kaydetmesinin ardından toparlandı ve yüzde 0.3 kazanca geçti. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.1 yükseldi. Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.3203 seviyesine çıktı. 10 yıllık İtalyan tahvillerinin faizi 3 baz puan düşüş kaydederek, 10 yıllık Alman tahvillerinin getirisi ile arasındaki farkı 5 baz puan azalttı. Petrol ve bakır önceki kayıplarını tersine çevirdi ve sırasıyla yüzde 0.6 ve yüzde 0.5 değer kazandı.

Yatırımcı ve analistlerin beklentilerinin göstergesi ZEW Endeksi bu ay -21.6'dan 5.4'e çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini ZEW Endeksi'nin -11.8 olarak geleceği yönündeydi.

Dün gece aralarında İtalya, İspanya ve Portekiz'in de yer aldığı 6 Avrupa ülkesinin kredi notunu düşüren Moody's, İngiltere ve Fransa'nın Aaa olan notlarının da düşürülebileceğini açıkladı.

İtalya bugünkü hazine ihalesinde hedefini tutturarak 6 milyar euro borçlandı.

Euro Bölgesi ekonomisinin korkulduğu gibi iflas etmek yerine istikrar sağlamaya başladığını ve çözüm umutlarının da beklentileri desteklediğini belirten Londra'daki Newedge Group'un sabit gelir analistlerinden Annalisa Piazza, İtalya'nın tahvil ihalesinin de dünkü not indirimine rağmen iyi geçtiğini söyledi.