Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, perakende satışların ekonomistlerin tahmininin oldukça altında artış göstermesi ve yatırımcıların Yunanistan'ın borç krizini çözmeye yönelik çabalarını izlemesi ile birlikte değer kaybetti. Bu hareket sonucu,  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi dünkü rallisinden sonra yönünü aşağı çevirdi.

Bank of America Corp., Citigroup Inc.'nin not indirimi sonrası yüzde 2.3 geriledi. ABD'nin en büyük lastik üreticisi Goodyear Tire & Rubber Co., gelirinin analistlerin tahmininin altında kalmasının etkisi ile yüzde 6.7 değer kaybetti. Konut iyileştirme ve inşaat ürünleri şirketi Masco Corp., çeyrek dönem zararı açıklaması sonrası yüzde 11 düştü. ABD'nin en büyük giyim-kuşam mağaza zinciri Gap Inc. C.tigroup'un tavsiyesini yükseltmesinin ardından yüzde 2.5'lik bir ralli gerçekleştirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 düşerek, New York saati ile 09:53'te 1,349.17 puana geriledi. Dünkü yükseliş, endeksi, Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesi olan ve dokuz ay önce gördüğü 1,363.61'in yüzde 1 uzağına kadar taşımıştı. Dow Jones Endeksi ise 16.05 puan ya da yüzde 0.1 düşerek 12,857.99 puana geriledi.

Philadelphia'da Montgomery Scott LLC şef yatırım stratejisti Mark Luschini, "Bir geri çekilmeye duyarlıyız" dedi ve "Piyasa olumlu sürprizlerden destek bularak yukarı hareket etmişti. Perakende satışlar verisinin kötü çıktığını düşünmüyorum. Ancak beklenenden daha iyi çıkan ekonomik verilerin devamında bir aksaklık oldu. Buna ek olarak, tüm Avrupa'ya yönelik halen bir akışkanlık var" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de perakende satışlar, Ocak ayında yüzde 0.4 arttı. Bloomberg News'un anketine göre, bu verinin yüzde 0.8 artması bekleniyordu. Aralık ayı perakende satışları ise yüzde 0.1 artıştan yüzde 0.0'a revize edildi. Bu verinin beklenenden kötü çıkması, oto satışlarındali sürpriz düşüşten kaynaklandı. Oto hariç perakende satışlar ise yüzde 0.7 artış ile beklenenden daha iyi çıktı.