Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Lüksemburg Başbakanı ve Eurogrup Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın kemer sıkma planı konusunda gereken kararlılığı göstermediği ve güveni vermediği gerekçesiyle bugün yapılacak olan Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısını iptal etti.

Yunanistan'dan 325 milyon euro daha tasarruf etmesini talep eden maliye bakanları bugün Brüksel'de, Yunanistan'ın 130 milyar euro değerindeki ikinci kurtarma paketinin onayını görüşecekti. Ancak Jean-Claude Juncker, toplantı yerine konferans görüşmesi yapacaklarını açıkladı. Juncker, Yunanistan'a ilişkin teknik problemlerinin olduğunun altını çizdi.

Eurogrup Başkanı, maliye bakanlarının henüz Yunanistan'da kemer sıkma programlarının uygulanmasına ilişkin yeterli kararlılığı görmediklerini ifade etti ve bu sebeple kalan sorunları değerlendirmek üzere konferans görüşmesi yapacaklarını belirtti.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının yanısıra Brüksel'deki toplantıya Mario Draghi ve AB Ekonomi ve Parasal İlişkiler Komisyoneri Olli Rehn de katılacaktı.

Kontrolsüz temerrüt riskinin arttığını belirten Standard Chartered Bank'ın Londra'daki ekonomistlerinden Thomas Costerg, Mart'taki itfayı gerçekleştirebilmek için verilen zamanın zaten yeterince yayılmış olduğunu ve artık yeni ertelemelere ya da manevralara izin vermediğini savundu. Costerg, "hâlâ Yunanistan'da geri dönüşün olmadığı noktaya gelip gelmediğimiz yanıtlanması gereken bir soru. Şu an bunun geçerli olduğunu sanmıyorum ama çok yakınız" dedi.

Yunanistan Parlamentosu Pazar günü kurtarma paketinin talep ettiği kemer sıkma ve mali reform paketini onaylamış; ancak partiler 40 milletvekilini ihraç etmek durumunda kalmıştı. Oylama esnasından bu yana Atina sokaklarda binlerin protestosuna sahne oluyor ve polis ile eylemciler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.