Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, Avrupa'nın yardımına koşacak. Çin Başbakanı Wen Jiabao, Avrupa'daki borç krizinin çözümüne daha fazla fazla dahil olmak istediklerini ve buna hazır olduklarını; ancak Avrupa'nın finansmanını güçlendirmek konusundaki çabalarını daha net bir şekilde açıklaması gerektiğini söyledi.

Pekin'de Avrupa Birliği Herman Van Rompuy ile ortak basın konferansı düzenleyen Wen, Çin'in Avrupa'daki borç sorunlarının çözümüne destek verme isteğinde samimi ve kararlı olduğunun altını çizerek, "Çin, Avrupa'daki borç krizinin çözümüne daha fazla dahil olmaya hazır" ifadelerini kullandı.

AB Başkanı Van Rompuy ise Çin'in Avrupa ülkelerinin hazine kağıtlarına ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'na (EFSF) yatırım yapma isteğini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Wen, 2 Şubat'ta yaptığı Çin'in, EFSF ve ESM vasıtasıyla, Euro Bölgesi'nde istikrar sağlanmasına yardımcı olacakları açıklamasını da tekrarladı.

Çin Başbakanı'nın açıklamalar Yunan parlamentosunun kemer sıkma planlarını onaylamasının ardından geldi. Avrupalı liderlerin geçici EFSF ve daimi ESM fonlarının desteklenmesi için yüzünü döndüğü Çin, Avrupa'nın daha fazla yapısal reform yapması için bastırıyor.

"Yüksek oranda borcu bulunan ülkelerin, ülkelerin şartlarına uygun şekilde mali konsolidasyonlarını güçlendirmelerini, bütçe açıklarını ve kredi risklerini azaltmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullanan Wen, AB'nin en kısa zamanda kendi içinde uzlaşarak, siyasi kararlar almasını ve uluslararası topluluğa politika hamleleri konusunda daha net ve güçlü mesajlar vermesini umduklarını belirtti.