Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beyaz Saray'da Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bir sonraki başkanı olması beklenen Xi Jinping ile görüşen ABD Başkanı Barack Obama, Çinli lidere Çin'in küresel ekonomideki artan etkisinin beraberinde "daha dengeli ve adil bir ticari sorumluluğu" da getirdiğini söyledi. Obama, Çin'in, diğerlerinin de haklarını tanıması gerektiğini savundu.

Obama ve Xi arasında görüşmeler, iki ülkenin ticaret dengesizlikleri ve Çin'in yuan değerlemesi konularındaki gerginliği gevşetme çabalarını da öne çıkıyor. ABD aynı zamanda Çin'i Suriye ve İran konularına dahil olmaya ikna etmeye çalışıyor.

Beyaz Saray'daki görüşmelerin öncesinde Bakanlık toplantısında Çinli meslektaşını ağırlayan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, açık bir şekilde Çin'in politikalarını eleştirdi.

Xi'yi Amerika'nın iki partisinin liderleri ve şirket yöneticileri ile birlikte ağırlayan Biden, ABD ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin yalnızca "oyun adil olursa" yürüyebileceğinin altını çizdi.

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı ise ABD-Çin ilişkilerinin "kontrolcülük" değil "diyalog" ile ilerleme kaydedeceğini söyledi. Obama da Çin'in yükselişinden memnuniyet duyduğunu ve dünyanın en büyük iki ekonomisinin arasında ilişkilerin işbirliği içinde devam etmesini umduğunu belirtti.

Obama, "Çin ile ekonomik sistem konusunda herkesin aynı kurallarda oynadığı bir platformda çalışmak istiyoruz. Bu da yalnızca ABD ve Çin değil, dünya genelinde ticaretin dengeli bir şekilde akmasını sağlamayı da kapsıyor" dedi.