Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın, ülkesinin Avrupa'daki borç krizinin çözümünde yer alacağını söylemesinin yüksek getirili varlık talebini artırması euroyu destekledi. Euro, yen karşısında son 2 ayın zirvesine tırmandı.

Zhou'nun merkez bankası ve varlık fonu kanalıyla Çin'in yardımcı olabileceğini söylemesi, euroyu dolar karşısında da değerlendirdi. Japonya Merkez Bankası'nın dünkü yeni parasal genişleme hamlelerinin, yetkililerin yurt içi ekonomisini, değerli yenden korumak için harekete geçtiğine ilişkin sinyallere bir yenisini eklemesiyle yen, tüm önemli para birimleri karşısında geri adım attı. Dolar, Asya Borsalarındaki yükselişle birlikte düştü.

Zhou'nun açıklamalarının riskli varlıkların değerlenmesine neden olduğunu belirten Hong Kong'taki Royal Bank of Canada'nın kıdemli Döviz stratejistlerinden Sue Trinh, bu açıklamaların etkisiyle euronun kısa vadede alım göreceğini, ancak çok uzun süreli olmayacağını söyledi.

Euro, yen karşısında yüzde 0.4 değerlenerek 103.42 seviyesinden işlem gördü. Euro daha erken saatlerde 103.47 yen seviyesinden 12 Aralık'tan bu yana en yüksek düzeyine işaret etmişti. Euro, dolara karşı yüzde 0.3 primlenerek 1.3173'e çıktı. Dolar/Yen paritesi 78.66 yen düzeyinden 1 Kasım'dan bu yana en yükseğini kaydetmesinin ardından 78.52 yende seyrediyor.

MSCı Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.7 artışla 17 Ocak'tan bu yana en büyük günlük kazancına işaret etti.