Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki ihracatçıların kazanç görünümünün, yendeki düşüşün etkisiyle desteklenmesi üzerine Tokyo Borsası yükseldi. Nikkei 225 Endeksi 6 ayın zirvesinde seyretti. Çip üreticisi Elpida Memory Inc., ayakta kalamayacağın söylemesinin ardından son 8 yılın en düşük değerinden fiyatlandı.

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., Japonya Merkez Bankası'nın varlık alım programını genişletmesinin ardından yenin, dolar karşısında değer kaybetmesiyle yüzde 5.5 primlendi. Sigorta şirketi Tokio Marine Holdings Inc., rakipleri tahminlerini düşürürken, yıllık kâr tahminini koruması üzerineyüzde 5.9 değer kazandı. Elpida, Nisan kredileri vadeleri yaklaşırken hâlâ daha finansmanını garantilemediğini açıklamasının ardından yüzde 21 değer kaybederek Kasım 2004'ten bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.6 kazançla 9,282.75 puandan 5 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Daha kapsamlı Topix Endeksi ise yüzde 2.2 primle 804.13 puana çıktı. Endekste düşüş kaydeden her hisseye karşılık 3 hisse desteklendi.

Japonya Merkez Bankası'nın parasal genişlemesinin olumlu bir sürpriz olduğunu, bunun da yeni aşağı çekerek, Japon hisselerini desteklediğini belirten Daiwa SB Investments Ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Masayuki Kubota, piyasanın temel endişesinin Yunanistan'ın sorunlarının İtalya ve ispanya'ya sıçrayıp sıçramayacağı olduğuna dikkat çekti. Kubota, "bu 2 ülke borç krizlerini çözme yolunda adımlar attığı sürece, Yunanistan sert iniş yapsa bile piyasalar idare edecektir" dedi.