Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in başbakanı Wen Jiabao'nun ve merkez bankası başkanının, Avrupa'daki borç krizinin çözümüne yardımcı olacaklarını söylemeleri, ihracattaki yavaşlamanın derinleşeceği ve ekonomik büyümeye zarar vereceğine ilişkin endişeleri gevşetti; Çin Borsası 1 haftanın en büyük sıçramasını gerçekleştirdi.

Jiangxi Copper Co. ve Aluminum Corp. of China Ltd., Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın Çin'in Avrupa'ya merkez bankası ve ülke varlık fonu kanalıyla yardımcı olabileceğini söylemesi üzerine metal üreticilerindeki ralliye öncülük etti. Dünyanın en büyük kuru yük gemileri operatörü China Cosco Holdings Co., Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketini garantilemek için bütçe kesintilerine bağlı kalacağına ilişkin iyimserliğin etkisiyle son 2 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. Pingfingshan Tianan Coal Mining Co., Shenyin&Wanguo Securities Co.'nun şirketin hisselerini tavsiye etmesinin ardından yüzde 4.6 değer kazandı.

Kısa vadede Avrupa'nın fonlama bulacağını ve ayakta kalacağını belirten Baring Asset Management Ltd.'ın çoklu varlık stratejileri müdürü Khiem Do, insanların Çin'de sert iniş beklememesinden ötürü, Asya'daki gelişmekte olan ülke hisse senetleri satın almak zorunda kalacağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 kazançla 2,369.89 puandan 8 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.4 artışla 2,556.45 puandan işlem gördü. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerinin göstergesi Bloomberg China - US 55 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Şanghay Endeksi bu yıl merkez bankasının büyümeyi desteklemek üzere bankaların munzam karşılıklarını daha fazla düşüreceği yönündeki spekülasyonlarından beslenerek yüzde 7.8 yükseldi. Banka 30 Kasım'da 2008'den bu yana ilk kez zorunlu karşılıklarda indirime gitmişti.