Sonunda Yunanistan'ı kurtarmaya karar verdiler
Euro Bölgesi Maliye Bakanları, saatlerce süren Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinde anlaştı
Brüksel'de Yunanistan'ı önümüzdeki ayki tahvil itfasının öncesinde temerrütten kurtarmanın yollarını arayan Euro Bölgesi maliye bakanları, ülkenin ikinci kurtarma paketi üzerinde sonunda anlaşma sağladı. Bir Avrupa Birliği yetkilisinden gelen açıklamanın ardından euro, dolar karşısında 1 cent değerlendi.
Avrupalı maliye bakanları Pazartesi gecesini, günün aydınlanan ilk saatlerine kadar Brüksel'de Yunanistan'ın yeni kurtarma paketi, merkez bankalarının olası katılımı ve özel sektör yatırımcılarının borç takası kapsamında daha fazla zarar yazması konularını tartışarak geçirdi. Bakanlar, Yunanistan'ın borçlarının oranının 2020 itibariyle gayrisafi hasılasının yüzde 121'ine düşürülmesi ve özel sektörün yazdığı zarar oranının yüzde 53 olarak belirlenmesini görüştü. Yunanistan'ın şu anda borç/GSYH oranı yüzde 160'larda seyrediyor.
Euro Bölgesi hükümetlerinin, ilk başta yatırımcıların Yunan tahvillerinde toplamda 100 milyar euro zarar yazacağı senaryosuna göre hazırlanmış olan programı, Mart'ın ortasındaki tahvil itfasına kadar yetişecek ve taraflara yeterli vakit sağlayacak şekilde düzenlemeleri gerekiyor. Takas tekliflerinin 22 Şubat-9 Mart aralığında sürmesi, böylece takas işlemlerinin Yunanistan'ı 20 Mart'ta bekleyen 14.5 milyar euroluk tahvil itfasından kurtarması hedefleniyor.
Risklerin borç takası operasyonunu daha da önemli hâle getirmesi ve aciliyet kazandırırken, tahvil sahiplerinin borç takası işlemlerine tepkileri, Yunanistan'ın 2 yıldır devam eden kemer sıkma programları ve özellikle kuzey Avrupalı hükümetlerin muhalefeti, Brüksel'deki görüşmelerdeki zorlu anlardan oldu.
AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, düzenlenen ortak basın toplantısında, uygulanacak programın denetlenmesi için AB'nin Atina'da ''daimi'' heyet bulunduracağını ve borç servisinin güvence altına alınması için açılacak ''kayyum'' hesabında 3 aylık borç ödemelerini karşılayacak kadar kaynak bulundurulacağını söyledi.
Rehn, Yunanistan'ın kurtarılması için Mayıs 2010'da devreye giren 110 milyar euroluk ilk AB-IMF paketinin başarısızlığında bu ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün ve kurumsal yetersizliğin etkili olduğunu belirterek ikinci pakette her iki açığın üstesinden gelecek tedbirler aldıklarını ifade etti.
IMF Başkanı Christine Lagarde ise ikinci kurtarma paketine IMF'nin kayda değer miktarda katkı sağlayacağını ama oranın henüz kesinleşmediğini belirtti.
Lagarde, Yunanistan'ın uygulayacağı ekonomik programın iddialı olduğunu ve önemli riskler barındırdığını dile getirdi.
AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'nin ikinci kurtarma paketi müzakerelerinde esas Yunanistan'ın ekonomik durumu analizinde, programın başarısı için Atina'nın yapısal reformlarını hızla yapması, mali yükümlülüklerini karşılayabilmesi ve özelleştirmelerde hedefi tutturması gerektiği vurgulanıyor.
Analizde, yapısal reformlar ve özelleştirmenin gecikmesi halinde Yunan ekonomisindeki durgunluğun derinleşebileceği ve 2020 yılında yüzde 120 düzeyine indirilmesi hedeflenen borç yükünün yüzde 160'larda kalabileceği uyarısı yapılıyor.
Euro, dolar karşısında sabaha karşı Brüksel saaati ile 4.30'da yüzde 0.2 yukarıda, 1.3275 seviyesinde seyrediyordu.